Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Pientislaamo alkoi tehdä pontikkaa paikallisesta viljasta ja aikoo tehdä siitä maailmalla menestystuotteen

    Vaikka panimo- ja tislaamoala kamppailevat taloudellisissa vaikeuksissa, alalle on myös uusia tulijoita.
    Kolima Distilleryn hallituksen puheenjohtaja Teppo Jämsén (kuvassa vasemmalla) ja toimitusjohtaja Manu Aunola tähtäävät yrityksen voimakkaaseen kasvuun ja kansainvälistymiseen.
    Kolima Distilleryn hallituksen puheenjohtaja Teppo Jämsén (kuvassa vasemmalla) ja toimitusjohtaja Manu Aunola tähtäävät yrityksen voimakkaaseen kasvuun ja kansainvälistymiseen. Kuva: Petteri Kivimäki
    Pihtipudas

    Kotimaisella panimo- ja tislaamosektorilla on viime vuosina puhaltanut hyytävä puhuri.

    Koronasulut ovat osuneet panimoihin ja tislaamoihin, kun niille tärkeät ravintola-asiakkaat joutuivat sulkemaan ovensa useaan otteeseen.

    ”Kotimaisten panimoiden ja tislaamoiden taloustilanne ei ole tällä hetkellä keskimäärin kovin hyvä. Inflaatio on ohjannut ihmisten ostoskäyttäytymistä edullisempiin alkoholituotteisiin. Pakkaustuotteet ja raaka-aineet ovat myös kallistuneet”, Pienpanimoliiton viestintäkoordinaattori Esa Salminen kertoo.

    Salmisen mukaan Suomeen on tupsahtanut reilussa vuosikymmenessä suuri määrä uusia panimoita.

    ”Taloustilanne on haasteellinen ja kilpailua on paljon. Yhdistelmä on sellainen, etteivät kaikki pärjää. Suomessa on noin sata pienpanimoa, joista 70 on jäseniämme. Tänä vuonna neljä niistä on lopettanut”, Salminen sanoo.

    ”Viinan tekeminen on Suomessa paljon säädellympää kuin oluen tekeminen.” Esa Salminen

    Osa vaikeuksissa olleista panimoista on Salmisen mukaan päässyt uudelleen käyntiin yrityssaneerauksen kautta.

    ”Ala on dynaaminen. Jotkut panimot myös kasvavat hyvin. Tislaamoita Suomessa on paljon panimoita vähemmän, ja sillä puolella tilanne on vieläkin haasteellisempi”, Salminen sanoo.

    ”Viinan tekeminen on Suomessa paljon säädellympää kuin oluen tekeminen. Monet pientislaamot eivät ole kauaakaan eläneet”, hän summaa.

    Kolima Distilleryn kolonni-tislain ja käymisastiat ovat peräisin Kiinasta.
    Kolima Distilleryn kolonni-tislain ja käymisastiat ovat peräisin Kiinasta. Kuva: Petteri Kivimäki

    Pohjoisessa Keski-Suomessa Pihtiputaalla vuonna 2021 perustetun tislaamon Kolima Distilleryn kaupallinen tuotanto on käynnistynyt tänä vuonna.

    ”Koko bisnesidea rakentuu pontikan ympärille. Pihtiputaalla on pitkä ja vaiherikas historia pontikan kanssa, hyvässä ja pahassa. On luontevaa, että paikkakunnalla valmistetaan jälleen pontikkaa”, Kolima Distilleryn hallituksen puheenjohtaja, viljanviljelijä Teppo Jämsén kertoo.

    Rahoituksen saaminen kotimaisille tislaamoille on Jämsénin mukaan vaikeutunut viime vuosina huomattavasti.

    ”Panimopuolelta alkanut alamäki on viime vuosina heijastunut rahoitukseenkin. Tiettyjen alan toimijoiden konkurssit ovat jättäneet jälkensä. Sen takia yksityistä pääomaa on entistä hankalampaa kerätä.”

    Kolima Distilleryn puuhamiehet kuitenkin uskovat vakaasti yritystoimintaansa, tuulisista ajoista huolimatta.

    ”Tislaamon perustamista Pihtiputaalle kartoitettiin jo vuosia sitten Leader-esiselvityshankkeilla. Lopulta homma loksahti excelissä kohdilleen. Ajatus kannattavasta yritystoiminnasta kirkastui ja tislaamo päätettiin perustaa”, toimitusjohtaja Manu Aunola tähdentää.

    Kolima Distilleryn tuotantotilat sijaitsevat vanhassa kultakeramiikan savipajassa.

    ”Rakennus oli tyhjillään yli 10 vuotta. Tilat vaativat paljon remonttia, mutta nyt meillä on olemassa tarvittavat rakenteet ja tuotanto käynnissä”, Jämsén sanoo.

    ”Pontikalla mennään maailmalle.” Teppo Jämsén

    Pihtiputaalaisen tislaamon yläkertaan rakennettiin baari, johon kantautuu käymisastioiden sihinää rakennuksen toisella puolella olevista tuotantotiloista. Koko rakennuksessa on tilaa 1500 neliötä.

    ”Käytössämme on kolonni-tislain sekä yhdeksän käymisastiaa, jotka on hankittu Kiinasta. Alkoissa myytävä päätuotteemme on Kolima-pontikka, jonka lisäksi valmistamme Kolima-vodkaa”, Jämsén esittelee.

    Pihtiputaalaisen tislaamon tuotantotilat sijaitsevat entisessä kultakeramiikan savipajan rakennuksessa.
    Pihtiputaalaisen tislaamon tuotantotilat sijaitsevat entisessä kultakeramiikan savipajan rakennuksessa. Kuva: Petteri Kivimäki

    Yrittäjät ovat rakentaneet kookkaan rakennuksen uumeniin myös 500-paikkaisen juhlasalin, jota vuokrataan tapahtumiin.

    ”Ostimme konkurssihuutokaupassa myös panimokaluston sekä valmiita panimotuotteita resepteineen. Panimopuoli, tilavuokraus ja kaikki muu ovat kuitenkin sivubisnestä. Pontikalla mennään maailmalle”, Jämsén jatkaa.

    Manu Aunolan mukaan Kolima Distillery on voimakkaan kasvuhakuinen yritys, joka tähtää pontikallaan kansainvälisille markkinoille.

    ”Pontikkahan on maailman yleisin tisle. Potentiaaliset maailmanmarkkinat ovat laajat.”

    Kaikki Kolima Distilleryn käyttämä vilja tulee Pihtiputaalta, myös Jämsénin omilta pelloilta.

    ”Sen verran runsaasti täällä suunnalla on maataloustuotantoa, että paikallista viljaa riittää hyvin tarpeisiimme”, Aunola sanoo.