Kansanedustaja vaatii suomalaisen ruuantuotannon turvaamista – "Voimme kokea sadan viidenkymmenen vuoden takaisen katastrofin"
Jari Myllykosken mukaan suomalaisen ruuan pitää vastaisuudessakin kulkea pellolta pöytään, ei pellolta laivaan.
Vasemmistoliiton satakuntalainen kansanedustaja Jari Myllykoski ottaa blogissaan kantaa suomalaisen ruuantuotannon turvaamisen puolesta. Kuva: Jaana KankaanpääKansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) kirjoittaa blogissaan ruuantuotannon omavaraisuuden turvaamisen tärkeydestä. Myllykosken mukaan suomalainen ruuantuotanto on turvattava, muutoin seurauksen voivat olla kohtalokkaat.
"Voimme kokea sadan viidenkymmenen vuoden takaisen katastrofin, vähempiosainen kansa näkisi nälkää", Myllykoski kirjoittaa nälkävuosiin viitaten.
Suomen ja maailman väestömäärän kasvaminen pakottaa Myllykosken mukaan tutkimuksen ja viljelyn määrätietoiseen kehittämiseen.
"Voisimme edelleen olla omavaraisia ruokatuotannon osalta, vaikka väestömäärä voimakkaasti kasvaisi. Hillittykin ilmastonmuutos tekee Suomesta viljavan ja suurempien satojen maan. Toisaalta ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt ovat uhka sadoille", blogissa todetaan.
Myllykoski toteaa Luken tutkijaan Kalle Hoppulaan viitaten, että nykyistä ruuantuotantoa, puutarhatuotantoa tai maataloutta ei tule ajaa alas, vaikka kannattavuus on parhaillaan heikko.
"Meidän tulee nyt nähdä tulevaisuuteen ja uskoa suomalaiseen ruuantuotantoon", Myllykoski kirjoittaa.
Myllykosken mukaan Suomi on yksi maailman puhtaimmista alkutuotannon maista ja elintarvikkeiden tuottajista.
"Maailmalla halutaan jatkossa luonnollisia ja puhtaita makuja ja niille on kysyntää. Kun kysyntä kasvaa, tarkoittaa se suomalaisten elintarvikkeiden hintojen nousua myös kotimaassa", kansanedustaja summaa.
Myllykoski muistuttaa, että Suomella on mahdollisuus olla 2040-luvulla yksi maailman johtavista korkealuokkaisten elintarvikkeiden tuottajista. Hänen mukaansa eettisesti tuottettuja ja puhtaita raaka-aineitamme ei tule jatkossa viedä ulkomaille bulkkitavarana.
"Meillä tulee olla kymmenkertaisesti nimisuojattuja tuotteita, joiden pohjalta kerromme mielenkiintoisia tarinoita ja luomme niistä brändejä, joilla valloitamme maailman."
Myllykoski muistuttaa myös riskistä, joka tutkijoiden ja asiantuntijoiden lausunnoissa ovat jääneet huomioimatta.
"Tulisiko meidän varautua lainsäädännöllä siihen, että Suomen pellot voivat tulevaisuudessakin tuottaa ruokaa suomalaisille suille ja raaka-ainetta elintarviketeollisuudelle. Ilman omistamista ja vahvaa kansallista lainsäädäntöä olemme luonnonvarojamme kanssa EU:n ja WTO:n säätelyn ja markkinoiden armoilla", Myllykoski kirjoittaa.
Kansanedustaja lopettaa tekstinsä toteamalla, että Suomessa on kaikki edellytykset tuottaa ruokaa omiin ja viennin tarpeisiin myös 2040-luvulla.
"Se kuitenkin edellyttää, että viljelysmaat ovat suomalaisessa omistuksessa ja sato kulkee edelleen 'pellolta pöytään' eikä pellolta laivaan", hän muistuttaa.
Voit lukea Myllykosken koko blogitekstin täältä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
