Kirja-arvio: Makaronilaatikkokin kohenee, kun sen tekee Kiitos!-kirjan ohjeella
Kiitos!-kirja neuvoo, miten tutut arkiruuat voi valmistaa ilmastoviisaasti.
Sanna Mansikkamäki: Kiitos! Helppoja arkiruokia ja ilmastotekoja. Otava.160 s. Kuva: ArkistoKari SalonenKasviksia ja hedelmiä pitäisi syödä nykyistä enemmän ja lihaa vähemmän. Jotta saisi riittävästi proteiineja ja ravintoaineita, niin palkokasveja olisi hyvä lisätä ruokavalioon, samoin kotimaista luonnonkalaa.
Mutta härkäpapurouhepussin tai kuivien herneitten kanssa moni on neuvoton. Arjessa turvautuu helposti niiden sijasta tuttuihin ruokiin.
Sanna Mansikkamäki innostaa kirjassaan soveltamaan vanhat tutut ruuat uusiksi ja ilmastoviisaiksi. Liha-makaronilaatikkoa voi edelleen tehdä, mutta osa jauhelihasta korvataan härkäpapurouheella ja juuresraasteella.
Kirjassa viehättää sen salliva ja kannustava ote sekä kotimaisuuden arvostaminen. Esimerkiksi Härkistä ja Nyhtökauraa ei ohjeissa näy, koska niissä käytetään tuontihernejauhetta. Kotimaista härkäpapua eri muodoissaan kyllä suositaan, samoin muita palkokasveja.
Lihan suhteen Mansikkamäki neuvoo seuraamaan WWF:n lihaopasta. Tällöin lautaselle päätyisi vain luomu- ja luonnonlaidunlihaa, jota saa lähinnä vain suoraan tuottajilta.
Kasvisten käytön lisäämisen ohella teemana on hävikin vähentäminen ja sesonkiajattelu. Mansikkamäki neuvoo myös 14 askelta ilmastoviisaaksi kotikokiksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
