Pub Niska Turussa paistaa peltileipää salakuljettajan henkeen Ahvenanmaan annista
Michael Björklundin pihakuppilasta on kehittynyt ketju Ahvenanmaalta mantereelle.Maarianhamina sivussa keskustasta, mutta lähellä satamaa, on omintakeinen pihakuppila. Tämän huippukokki Michael Björklundin ensimmäisen luomuksen jälkeen Pub Niskoja on avattu franchising-periaatteella mantereellekin.
Kaikkiin vaelletaan syömään pizzaa eli ahvenmaalaisittain peltileipää. Sekä sisustus että ruoka ovat yksinkertaisia. Esimerkiksi Turussa Aurajoen rannalla (tois pual jokke) aterioidaan viinan salakuljettaja Algoth Niskan henkeen rahtilaatikoilla. Björklundin periaatteena on laatu ja lähiruoka, joten juusto ja myös osa lihasta tulee mantereellekin Ahvenanmaalta.
Viinamiehen nimikkopeltileipä Algoth sisältää aitoa saunapalvikinkkua ja tuoreita herkkusieniä, kokki Björklundin puolestaan ylikypsää naudanlihaa, punasipulia ja bearnaisekastiketta. Salakuljettajaan on tietysti kääräisty kinkut piiloon. Erikoisempia täytteitä ovat punajuuri, savusilakka ja kylmäsavulohi.
Peltileivässä parasta on ohut ja rapea pohja, omintakeiset maut ja jälkiähkyn puute. 12–15 euron hintakin menettelee. Niska osoittaa, ettei liikeidean tarvitse olla ihmeellinen, kunhan laatu ja tarina ovat kunnossa.
Pub Niska, Kristiinankatu 1, 20100 Turku
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

