
Talviomenat säilyvät viileässä varastossa tai jääkaapissa – tästä syystä maakellaria ei suositella omenien varastointiin
Myöhäiset päärynä- ja omenalajikkeet säilyvät pisimpään +2 asteen lämpötilassa. Kovin raakana poimittuja talviomenia voi jälkikypsyttää asuinhuoneessa.
Talviomena Sweet Sixteen ei kaikkina kesinä ehdi kypsyä, jos kasvukauden lämpösumma jää alhaiseksi. Kuva: Harri HilliläPomologian kerhon puheenjohtaja Harri Hillilä kokeilee hedelmälajikkeita puutarhassaan Pyhärannan Ihodessa. Hän kertoo keränneensä myöhäiset omenat tavallista aikaisemmin.
”Tänä syksynä linnut tulivat omenatarhaan aikaisin. Keräsin omenat ennen kuin linnut hakkaavat ne pilalle”, Hillilä sanoo.
Talven tulo yllättää myöhäisimmät omena- ja päärynälajikkeet, joille Suomen kasvukausi on liian lyhyt. Jotkut lajikkeet kestävät tilapäisesti hieman kylmääkin, mutta ennen pakkasia ne on kuitenkin syytä kerätä talteen.
”Kasvukausi ei tahdo riittää suosikkilajikkeelleni, myöhäiselle Sweet Sixteen -omenalle, jos lämpösumma jää alhaiseksi.”
Hillilän mukaan jotkut myöhäiset omenat, kuten Amorosa, vaativat hallan puraisun, jotta aromi pääsee kunnolla esiin. Pari vuotta sitten hän antoi Winter Banana -omenan olla puussa joulukuulle asti. Kun hän maistoi omenaa itsenäisyyspäivänä, se oli todella makea.
Samaan lopputulokseen on päätynyt myös eräs toinen harrastajapomologi, joka kasvattaa omenapuita Oulun pohjoispuolella. Menestymisensä äärirajoilla kasvanut Kultainen Kitaika -omena sai läpikuultavan, kultaisen ulkonäkönsä vasta kylmän yön jälkeen.
Päärynät ja omenat säilyvät pitkään viileässä varastossa tai jääkaapissa matalaan laatikkoon pakattuna. Kuva: Harri HilliläHillilä kerää talvilajikkeet kahteen kerrokseen matalaan pahvilaatikkoon, jonka hän vie jääkaappiin.
”Jotkut kietovat hedelmät paperiin, jotta ne eivät ole kosketuksissa toisiinsa. Näin pilaantunut omena ei tartuta viereistä. Silkkipaperi ehkäisee myös nahistumista”, Hillilä kertoo.
Muovipussiin hedelmiä ei kannata säilöä pitkäksi aikaa, sillä muovin alle kertyy kosteutta liikaakin.
”Maakellaria ei monikaan suosittele hedelmien säilytykseen. Siellä perunoiden ja juuresten haju tarttuu omeniin ja niiden maku muuttuu. Lisäksi maakellari on näihin aikoihin usein vielä liian lämmin”, Hillilä sanoo.
Flemish Beauty on myöhäinen päärynälajike, joka ei ehdi saavuttaa nautintakypsyyttä ennen talven tuloa. Kuva: Harri HilliläJotkut lajikkeet säilyvät vuodenvaihteeseen, kuten perinteinen hillo-omena Antonovka. Myöhäiset päärynälajikkeet Kustavi ja Flemish Beauty sen sijaan ovat nautintakypsiä jo parin viikon säilytyksen jälkeen.
Jos omenat joudutaan keräämään ennen kuin ne ovat poimintakypsiä, ne voi jälkikypsyttää huoneenlämmössä.
”Jälkikypsymisen nopeus riippuu siitä, miten raakana hedelmät on kerätty. Mitä pidempään talvilajikkeet saavat olla puussa, sitä nopeammin ne kypsyvät syötäviksi”, pomologeja luotsaava Hillilä kertaa kokemuksiaan.
Pomologian kerho kokoaa yhteen kaikki pomologiasta eli hedelmäopista kiinnostuneet ja sitä harrastavat henkilöt. Yhteisillä retkillä ja Facebookin keskusteluryhmässä jäsenet vaihtavat kokemuksia ja kartuttavat tietojaan. Pomologian kerhon perustettiin 2010 Dendrologian seuran alaisuuteen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






