Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Superpehmeät sämpylät airfryerilla! Testasimme uutuuskirjan helppoa reseptiä

    Airfryer taipuu monenlaiseen ruoanlaittoon aina nugeteista leipomuksiin.
    Sämpylät nousivat tosi hyvin ja paistuivat kypsiksi airfryerissa.
    Sämpylät nousivat tosi hyvin ja paistuivat kypsiksi airfryerissa. Kuva: Janiko Kemppi

    Airfryerit ovat nykyään yleinen näky suomalaiskodeissa. Moni käyttää Airfryeria esimerkiksi ranskalaisten valmistamiseen, mutta se soveltuu erinomaisesti myös muunlaiseen ruoanlaittoon.

    Vuoden alkupuolella kauppoihin ilmestyi Sari Spåralta ja Ozzy Spåralta kirja, joka keskittyy ainoastaan airfryerilla tapahtuvaan ruoanlaittoon. Airfryer – Maukkaampaa & terveellisempää (Readme, 2023) esittelee kymmenittäin reseptejä.

    Kirjasta silmään pisti ehkä eniten leivontaosio, jonka alta löytyi resepti muhkeille sämpylöille, jotka valmistuvat vain muutamasta ainesosasta. Jäin miettimään, miten hyvin sämpylät onnistuvat suhteellisen pienessä airfryerissa.

    Päätin testata reseptiä ja yllätyinkin todella positiivisesti, kun mukavasti kohonneet, ihanalta tuoksuvat sämpylät olivat vastassa airfryerin luukun avatessa. Kananmunia voiteluun ei tällä kertaa ollut, mutta sämpylät saivat pintaansa tällä kertaa voisulaa.

    Itse taikina valmistui nopeasti yleiskoneella vaivaten. Nostatukseen, muotoiluun ja jälkikohotukseen meni yhteensä reilu tunti, mutta muuten leipojalta ei paljonkaan aikaa vaadita.

    Sämpylät valmistuivat airfryerissa 170 asteessa noin vartissa. Koska sämpylät ovat tiiviisti vierekkäin, muistuttaa lopputulos leipää, jonka voi helposti repimällä jakaa osiin. Sämpylät olivat todella ilmavia ja pehmeitä. Jauhoina käytettiin ainoastaan vehnäjauhoja, mutta joukkoon voi varmasti sekoittaa myös esimerkiksi sämpyläjauhoja.

    Ennen kuin sämpylöitä alkaa valmistaa, on hyvä huomioida airfryerin koko. Testasin itse reseptiä Philipsin Airfryer XXL -kiertoilmakypsentimellä. Kyseessä on yksi markkinoiden suurimmista airfryereista ja samaa laitetta on käytetty kirjan reseptien valmistamiseen. Kyseiseen airfryeriin mahtui helposti yhdeksän sämpylää, mutta pienempien koneiden kohdalla voi tehdä tiukkaa. Jos sinulta löytyy pienempi airfryer, kannattaa kokeilla esimerkiksi reseptin puolittamista ja taikinapallojen tekemistä pienemmiksi.

    Alta näet testatun reseptin.

    Pehmeät sämpylät airfryerissa

    9 kappaletta

    • Ainekset
    • 25 g hiivaa
    • 3 dl kädenlämpöistä maitoa
    • 1 tl suolaa
    • 3 rkl rypsiöljyä
    • 7–8 dl vehnäjauhoja

    Valmistusohje

    Murenna hiiva kulhoon. Lisää maito ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

    Lisää suola, öljy ja vehnäjauhot vähän kerrallaan loppua kohden. Sekoita kaikki tasaiseksi taikinaksi ja vaivaa muutama minuutti. Ripottele päälle hieman jauhoja.

    Anna taikinan kohota noin 40 minuuttia liinan alla peitettynä.

    Muotoile taikinasta yhdeksän pyöreää pullaa. Aseta ne uunipellille airfryeriin ja voitele ne munalla. Anna niiden kohotoa noin 25 minuuttia ennen paistamista.

    Paista sämpylöitä 170 asteessa noin 15 minuuttia.