Tässä ovat Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnon voittajat – perinneruoka ja paikalliset raaka-aineet pääosassa
Palkinnot menivät tänä vuonna Ilomantsiin, Pälkäneelle ja Vääksyyn.
Vasemmalla Marjo Niiranen, keskellä Heikki Penttilä ja oikealla Vääksyn Mylly. Kuva: Heikki Penttilä, Arto Väänänen / STC Tuotanto Oy, Vääksyn Mylly5000 euron arvoiset Jaakko Kolmonen -palkinnot on jaettu jälleen. Palkinnot saivat ilomantsilaisen Ravintola Parppeinpirtin yrittäjä Marjo Niiranen karjalaisten ruokaperinteiden ja ruokakulttuurin eteen tekemästään työstä, aitoolaisen Penttilän tilan isäntä Heikki Penttilä tunnustuksena kotimaisten raaka-aineiden ja perinneruokien tunnettuuden lisäämisestä sekä lähiviljan jalostaja, paikallismylly Vääksyn Mylly.
Ravintola Parppeinpirtin yrittäjä Marjo Niiranen on pyörittänyt vuonna 1992 perustettua ravintolaa vuodesta 2016. Paikkoja ravintolassa on 160 ja karjalaisuus näkyy vahvasti ravintolan toiminnassa. Ravintolan perinneleipomossa leivotaan lähes päivittäin karjalaisia leivonnaisia, kuten karjalanpiirakoita ja ilomantsilaisia vatruskoita.
Pälkäneen Aitoon kylässä sijaitsevan Penttilän tilan isäntä Heikki Penttilä palkittiin taas pitkäjänteisestä, vastuullisesta ja innovatiivisesta työstään kotimaisten raaka-aineiden ja viljatuotteiden kehittämisessä. Vuodesta 2012 alkaen tilalla on jalostettu perunatuotteita ja sen tunnetuin tuote on perunarieska (lepuska).
Kolmas palkinto myönnettiin Vääksyn Myllylle, joka toimii ympärivuotisesti. Mylläri Kari Savolan vetämä mylly on yksi Suomen kolmestakymmenestä jäljellä olevasta pienmyllystä, joka tunnetaan erityisesti ruis- ja kauratuotteistaan. Asikkalan Vääksyn kanavan läheisyydessä sijaitseva mylly on toiminut jo vuodesta 194 ja käytettävillä koneilla on ikää yli 75 vuotta. Mylly käyttää jauhojensa raaka-aineena lähialueen viljaa. Myllyä kiitettiin myös sen ekologisista arvoista, maaseudun vireyden vaalimisesta sekä ylpeydestä sen omia juuria kohtaan.
Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla toiminut suomalaisen ruoan, ruoantuotannon ja ruokakulttuurin puolesta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




