Säästä sähköä jouluna – kutsu naapurikin paistamaan kinkku samassa uunissa
HKScan ideoi Työtehoseuran kanssa energiansäästökikkoja jouluksi. Sähköä pystyy säästämään tinkimättä oikean joulun tunnelmasta.
Kinkku on kypsä, kun sen sisälämpötila on 75 astetta. Kinkku jatkaa kypsentymistä ja tekeytymistä vielä uunista poistamisen jälkeenkin. Kuva: Jaana Kankaanpää”Palataanko tänä jouluna isompiin joulupöytiin? Varmasti palataan!”, vastasi HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen esitellessään ruokatalon jouluherkkuja.
Kaksi edellistä joulua menivätkin osin koronapandemian varjossa, perheen kesken ja tartuntoja varoen.
Nyt jouluun valmistaudutaan kuin normaaliin jouluun ainakin. Paitsi, että tänä jouluna erityisesti energian hinta ja sähkön säästäminen ovat monen mielessä.
HKScan listasi Työtehoseuran ja tutkija-kouluttaja Tarja Marjomaan kanssa joukon vinkkejä, joilla jouluherkut valmistetaan enempiä pihistelemättä. Energiatehokkaasti toimien sähköäkin säästyy.
Vinkki 1
Paista kinkku yhdessä naapurin kinkun kanssa samassa uunissa. Tämä on sosiaalinen tapa valmistaa kinkku ja samalla tutustuu naapuriinkin. Sähkölaskun voi puolittaa.
Miten kaksi kinkkua sitten mahtuu kerralla yhteen normaalikokokoiseen sähköuuniin?
”Heittämällä sinne menee kaksi 3—5-kiloista kinkkua”, vastasi epäilijälle markkinointijohtaja Mikko Järvinen.
Nuo 3—5-kiloiset kinkut ovat ruokatalon suosituimmat kinkut. Kiloissa HKScanin toimittamista kinkuista jo 60 prosenttia on alle viisikiloisia. Keskikokoiset kinkut ovat palanneet kasvuun ja viime vuonna kaikkein pienimpien, alle kolmekiloisten kinkkujen hankinta väheni.
Yli puolet koteihin ostetuista kinkuista on pakastekinkkuja, tuoresuolattujen osuus oli viime jouluna 30 prosenttia. Kypsän, viipaloidun kinkun osuus oli kymmenys.
Jouluna syödään Suomessa noin 6–7 miljoonaa kiloa kinkkua. Joulukinkun kotimaisuus on erittäin tai melko tärkeää 82 prosentille kyselyyn vastanneista.
Vinkki 2
Hyödynnä esilämmitykseen käytetty energia. Tarja Marjomaa neuvoo laittamaan ruuan kylmään uuniin. Näin esilämmitykseen käytetty energiakin hyödynnetään. Sähköä säästyy ja ruoka kypsyy Työtehoseuran laskelmien perusteella noin viidenneksen vähemmällä sähköllä.
Vinkki 3
Ota kinkku ajoissa huoneenlämpöön jääkaapista. Kun kinkun sisälämpötila on noin 15 astetta, se on valmis uuniin nostettavaksi. Lisäksi kiertoilmauuni mahdollistaa paistamisen noin 15 astetta alemmalla lämpötilalla normaalilla ylä- ja alalämmöllä paistettuun verrattuna.
Paistolämpömittaria kannattaa käyttää. Kinkkukonössääreille kinkku on kypsä, kun sen sisälämpötila on 75 astetta. Paistamalla kinkun matalassa 100–120 asteen lämpötilassa, kinkun paistohävikki on pieni.
Muista, että kinkku jatkaa edelleen kypsentymistä ja tekeytymistä myös uunista pois oton jälkeen.
Vinkki 4
Hyödynnä uunin ja ruoanlaiton tuoma sisälämpötilan nousu keittiössä madaltamalla jo ennen paistopuuhia huoneiden lämmitystä.
Vinkki 5
Valtakunnallisesti sähkön kulutus vähenee joulun pyhinä, jolloin teollisuuskin pääosin lomailee. Kotitalouksissa kulutushuiput ovat aatonaattona ja aattona, jolloin uuni ja hella ovat käytössä. Saunakin lämpiää.
Siirrä sähkön käyttöä arkenakin keskelle päivää, myöhempään iltaan tai yöhön, jolloin kulutus on alhaisemppaa. Pörssisähköasiakkaat hyötyvät suoraan ajoittamalla kulutustaan.
Ja viimeksi:
”Tutustu kodinkoneidesi ominaisuuksiin ja kaiva käyttöohjeet ja -neuvot esiin”, Työtehoseuran Marjomaa muistuttaa.
Uuni ei ole ainoa jouluruokien valmistusväline. Monien keittiöiden tuoreita kodinkonehankintoja on kiertoilmakypsennin, airfryer, joka sopii hyvin myös jouluruokien valmistamiseen.
Jouluisen kalkkunan fileen tai suolatun porsaan ulkofileen voi kypsentää energiatehokkaasti airfryerissa, jonka sähkönkulutus on huomattavasti pienempi kuin uunin.
Kilon kinkku, porsaan tai kalkkunan filee, ja paistoaikaa tarvitaan noin tunti. Sähköä kuluu 0,8 kilowattitunnin verran.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



