Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Resepti: Nyhtökauraa pitaleivän väliin ja nälkä kuriin

    "Nyhtiksestä" syntyy nopeasti ravitseva päivällinen tai ruokaisa välipala.
    Pitaleipä on lastattu nyhtökauralla, salaatinlehdellä, oliiveilla, salaattijuustolla sekä jogurttikastikkeella.
    Pitaleipä on lastattu nyhtökauralla, salaatinlehdellä, oliiveilla, salaattijuustolla sekä jogurttikastikkeella. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Sekä aikuisten että lasten päivään kuuluvat aamupalan ja pääaterioiden lisäksi terveelliset välipalat. Näin ateriavälit eivät pääse venähtämään liian pitkiksi. Syö noin neljän tunnin välein. Riittävän usein syöminen takaa sen, että verensokeri pysyy tasaisena ja napostelu pysyy kurissa.

    Nyhtökaurasta syntyy nopeasti ravitseva päivällinen tai ruokaisa välipala. Maustamattoman nyhtökauran lisäksi tarjolla on myös maustettuja versioita. Kokeile samoihin ruokiin, joihin olet käyttänyt jauhelihaa tai broileria. Nyhtökaura valmistetaan kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä.

    Täytetty pitaleipä

    4 annosta

    4 (rukiista) pitaleipää

    1 pkt maustettua nyhtökauraa

    2 rkl voi-kasviöljyseosta

    rapeaa salaattia

    1/2 prk (à 180 g) salaattijuustoa

    12 vihreää oliivia

    tuoretta oreganoa tai lehtipersiljaa

    Kastike

    2 dl turkkilaista jogurttia

    1 rkl sitruunan mehua

    1/2 tl valkopippuria

    1/2 tl suolaa

    Käytä valmiita pitaleipiä tai leivo ne itse. Leikkaa nyhtökaura terävällä veitsellä palasiksi ja kuumenna pannulla voi-kasviöljyseoksessa. Lämmitä pitaleipä ja lado täytteet sen sisälle. Salaattijuusto voi olla reilun kokoisiksi paloiksi murrettu. Mausta jogurtti ja lusikoi täytteiden väliin.

    Pitaleivät

    8–10 kpl

    2 1/2 dl maitoa tai vettä

    25 g hiivaa

    1/2 tl suolaa

    5 dl hiivaleipäjauhoja

    50 g voita sulatettuna

    Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen maitoon tai veteen. Alusta jauhot taikinanesteeseen. Lisää rasva loppuvaiheessa. Kohota taikina leivinliinan alla kaksinkertaiseksi (noin 20 minuuttia).

    Jaa taikina 8–10 palaan, pyöritä palloiksi ja kauli ohuiksi leipäsiksi (halkaisija noin 12 senttiä). Kohota peitettynä pellillä noin puoli tuntia. Paista uunissa 250 asteessa noin 7 minuuttia. Jäähdytä liinan alla. Leikkaa leipiin viilto niin, että muodostuu tasku.