
Anna anjoviksen yllättää ‒ maukas pikkukala sopii moneen
Anjovisfileet näyttävät pikkusinteiltä, mutta niistä saa moniin ruokiin muhkeasti makua. Kilohailin säilöntäliemessä piilee ainutlaatuisen aromin salaisuus.Anjovis on sokerisuolattua ja maustettua kilohailia. Nahattomat ja ruodottomat kalafileet pakataan mausteliemeen pieneen litteään säilykerasiaan ja säilytetään kylmässä.
Suolan, sokerin ja etikan lisäksi säilöntäveteen lisätään pippureita, laakerinlehtiä sekä leivontamausteita. Aromin viimeistelevät muun muassa kaneli, inkivääri, muskottikukka ja neilikka. Punertavan värin liemi saa santelipuusta. Kun samaan liemeen säilötään silakkaa, tuote nimetään janssoninfileiksi.
Kilohaili on pieni, silakkaa muistuttava kala, joka uiskentelee Itämerellä, mutta sitä tavataan myös Atlantilla, Välimerellä ja Mustallamerellä. Anjovis sekoitetaan usein sillikaloihin kuuluvaan sardelliin, jonka englanninkielinen nimi on anchovy. Sardellit säilötään öljyyn tai suolaan, eikä niitä mausteta lainkaan.
Käännöskukkanen selittää osaltaan sekaannuksen, mutta anjovista on käytetty sardellin sijaan monissa ruokaohjeissa, koska Välimeren maissa tyypillistä sardellia ei ole meillä aiemmin juurikaan perusmarketeista löytynyt.
Anjoviksen tapaa varmuudella huoltoaseman tai perinteisen kahvilan vitriinissä kananmunaviipaleiden kanssa leivälle sommiteltuna. Vaihtelunhaluinen kotikokki voi myös paistaa munan ja sipaista leivälle voin sijaan mätitahnaa. Yhtä lailla tuttu näky on wieninleikkeen päälle nostettu sitruunaviipale, jota koristaa anjoviskieppi.
Janssoninkiusaus saa aidon makunsa anjoviksista, samoin caesarsalaatin kastike sekä lampaan ja naudan jauhelihasta pitkään haudutettu vorschmack.
Anjovista voi myös hienontaa maustevoin aromiksi ja maksapasteijaan tai upottaa ranskalaiseen sipulipiirakkaan ja ruokaisaan Nizzan salaattiin.
Ruotsalaisten suosikki on leivän päällä tai perunoiden kanssa tarjottava gubbröra eli sillipöperötahna. Siihenkin anjovis antaa tärkeän makusäväyksen sillin, kananmunan, ranskankerman ja tillin tai ruohosipulin kaverina.
Anjovisrasiassa on keskimäärin 20–25 kalafileetä, ja usein maun antajaksi tai somisteeksi tarvitaan vain muutama. Rasiaa ei saa suljettua, joten ylimääräiset anjovikset kannattaa pakastaa kätevinä kerta-annoksina. Rasvainen kala on kuitenkin syytä käyttää mahdollisimman nopeasti, ettei maku härskiinny.
Muna-anjovisleipä on kahviloiden klassikko ja juhlien jälkeisen aamun hyväksi havaittu hiukopala. Kuva: Helena Saine-LaitinenMuna-anjovisleivät
4 annosta
- Ainekset
- 4 kananmunaa
- 4 ruisleipäpalaa (esimerkiksi Puikula)
- 4 tl voita tai mätitahnaa
- 4 salaatinlehteä
- 12 anjovisfileetä
- pari oksaa tilliä
- mustapippurirouhetta myllystä
Valmistusohje
Keitä munat koviksi (8–9 minuuttia), jäähdytä kylmällä vedellä, kuori ja viipaloi ne.
Voitele leivät. Levitä päälle salaatinlehdet, kananmunaviipaleet ja anjovikset.
Viimeistele leivät tillinoksalla ja pippurilla.
Janssonin kiusauksen ainekset voi paistaa rapeiksi rösteiksi ohukaispannulla. Kuva: Helena Saine-LaitinenJanssonin röstit
22–24 kpl
- Ainekset
- 700 g yleisperunoita (keltainen pussi)
- 1 sipuli
- 1 rs (125/80 g) anjovisfileitä
- 2 kananmunaa
- 1 dl korppujauhoja
- 2 rkl ruohosipulia silputtuna
- ¼ tl mustapippuria
- Paistamiseen
- voita
- Lisäksi
- ranskankermaa
- etikkakurkkua ja -punajuurta silputtuna
Valmistusohje
Kuori perunat ja raasta ne karkealla terällä. Purista huolellisesti neste pois ja taputtele raastetta kuivemmaksi talouspaperilla. Kumoa perunaraaste kulhoon.
Kuori ja hienonna sipuli. Paloittele anjovisfileet. Säästä vähän lientä, jota voit halutessasi lisätä röstimassaan.
Kääntele kaikki ainekset perunaraasteen joukkoon. Anna tekeytyä 10 minuuttia ennen paistamista.
Kuumenna ohukaispannu ja paista perunaseoksesta pieniä röstikakkusia voissa miedolla lämmöllä molemmin puolin, kunnes pinta on ruskea ja rapea.
Tarjoa röstit lämpiminä ranskankerman ja etikkasäilykkeiden kera.
Pehmeät anjovisfileet hajoavat kuumaan öljyyn antaen pastakastikkeelle tuhdisti makua. Kuva: Helena Saine-LaitinenAnjovispasta
4 annosta
- Ainekset
- 1 rs (125/80 g) anjovisfileitä
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 punainen chilipalko
- ½ dl öljyä
- 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
- 2 rkl kapriksia
- 2 rkl sitruunanmehua ja 1 tl raastettua kuorta
- ½ tl mustapippuria
- Päälle
- noin ½ dl emmentaalijuustoraastetta
- Lisäksi
- noin 300 g spagettia
Valmistusohje
Valuta anjovikset liemestä. Jos pidät vahvemmasta anjoviksen mausta käytä osa liemestä kastikkeeseen. Hienonna fileet haarukalla.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Huuhtele ja viipaloi chili. Kuullota niitä hetki öljyssä paistinpannulla. Lisää joukkoon anjovis, persilja ja kaprikset. Kuumenna kiehuvaksi ja mausta sitruunamehulla, -kuorella ja pippurilla.
Sekoita kastike keitetyn valutetun pastan joukkoon, jaa syville lautasille ja ripottele pintaan juustoraastetta.
Nizzan salaatti on maistuva lounasruoka, jossa anjovis kohtaa kananmunan ja perunan lisäksi välimerellisiä aineksia. Kuva: Helena Saine-LaitinenNizzan salaatti
4 annosta
- Ainekset
- 6–7 perunaa
- 1 pieni makea sipuli
- 200 g ohuita pitkiä vihreitä papuja (pakaste)
- 3 tomaattia
- noin 50 g keräsalaattia
- 1 tlk (200/150 g) tonnikalaa tai luonnonkalasäilykettä
- Kastike
- ½ dl öljyä
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl sokeria
- ½ tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- Lisäksi
- 2 kananmunaa kovaksi keitettynä
- 10 anjovisfileetä
- 10 mustaa oliivia
- 4 viipaletta vaaleaa leipää
Valmistusohje
Sekoita kastikkeen aineet keskenään tilavassa kulhossa.
Kuori perunat ja keitä ne napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Kuori ja hienonna sipuli. Viipaloi perunat lämpiminä. Kääntele sipulit ja perunat kastikkeeseen maustumaan.
Kypsennä pakastepavut vähässä suolalla maustetussa vedessä. Jätä hieman purutuntumaa. Valuta ja anna papujen jäähtyä.
Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne lohkoiksi. Huuhtele salaatinlehdet ja levitä ne laakeaan salaattikulhoon tai vadille. Levitä niiden päälle perunaviipaleet ja sipulit kastikkeineen. Lisää valutettu tonnikala paloina, tomaattilohkot sekä pavut.
Viimeistele salaatti munalohkoilla, anjovisfileillä ja oliiveilla. Tarjoa lisänä hyvää leipää.
Vinkki! Pakasta loput anjovikset kerta-annospakkauksissa liemineen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



