Yle: 3D-tulostettuun välipalaan voi valita värin, maun ja vitamiinit
Kolmiulotteisen tulostuksen kehittyminen voi mullistaa myös elintarviketeollisuuden.
3D-tulostus soveltuu hyvin muoville, mutta sen käyttäminen elintarviketeollisuudessa vaatii vielä tuotekehitystä. Kuva: Kari SalonenKolmiulotteisella tulostuksella voi valmistaa yksilöllisiä tuotteita, esimerkiksi proteeseja tai koneiden varaosia. Yle kertoo, että tekniikka mahdollistaa myös henkilökohtaisia tarpeita täyttävien välipalojen tulostuksen.
Välipaloihin voidaan tulostaa juuri oikea määrä vitamiineja, proteiinia ja kaloreita. Lisäksi niiden väriä, makua ja rakennetta voidaan muokata syöjän mieltymyksien mukaan.
VTT ja Aalto-yliopisto kehittävät tekniikkaan soveltuvia raaka-aineita. Menetelmää käytetään jo jälkiruokien valmistuksessa mutta tutkimuksen tavoitteena ovat terveelliset välipalat.
Ylen mukaan valmiita tuotteita on ehkä saatavilla vasta vuosien kuluttua. Muovin ja metallin työstäminen on vielä tällä hetkellä 3D-tulostuksella huomattavasti ruokaa helpompaa.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
