Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Näin pikkukoulun oppilaita hemmotellaan Lapualla: tuoreita sämpylöitä omasta keittiöstä

    Hellanmaan koulussa on 46 oppilasta. Keittäjä valmistaa ruuan "yhdelle suurelle perheelle".
    Tänään on ruuaksi jauhelihakeittoa ja pannukakkua.
    Tänään on ruuaksi jauhelihakeittoa ja pannukakkua. Kuva: Jyrki Johannes Tervo

    Aamupäivän oppituntien jälkeen ruuan tuoksu alkaa leijailla Hellanmaan koulun käytävällä Lapualla.

    Lapuan kaupunki on tehnyt linjauksen suosia lähiruokaa kaikissa mahdollisissa hankinnoissaan ja se näkyy ruokalistassa: koulun keittäjä Minna Yli-Rantala on valmistanut jauhelihakeittoa, jonka liha on peräisin läheiseltä Viitasalon tilalta Untamalasta. Tarjolla on myös ruisleipää, joka on leivottu paikallisessa leipomossa lapualaisen Heikki Peltolan kasvattamasta rukiista.

    Yli-Rantala kertoo nauttivansa työstä pienessä koulussa, jossa kaikki tuntuvat yhdeltä suurelta perheeltä.

    ”Hoidan kaikki työvaiheet tilauksesta tekoon. Kahta samanlaista päivää ei ole. Parasta on kuulla pienten koululaisten suusta, että mää niin tykkään sun ruuasta.”

    Helllanmaan koulussa on 46 oppilasta ja kolme opettajaa. Pienessä koulussa esikoulua käydään samassa ensimmäisen ja toisen luokan kanssa. Isommat lapset neuvovat pienempiään ja ottavat heidät mukisematta leikkeihin ja peleihin mukaan.

    ”Mieluummin käyn tällaista pientä kuin isoa koulua. On hyvä, että täällä kaikki tuntevat toisensa. Yläkoulussa on varmaan hyvin erilaista”, viidesluokkalainen Mirva Lahdenperä aprikoi.

    Rehtori Teemu Rantalan mielestä kyläkoulun suurin voimavara piilee yhteisöllisyydessä.

    ”Kodin ja koulun yhteistyö toimii hyvin, koska täällä opettajat ja vanhemmat tuntevat toisensa.”

    Opettajalta kyläkoulussa työskentely vaatii suurta koulua enemmän, sillä kahta luokkaa on opetettava samanaikaisesti.

    ”Olemme tietoisesti panostaneet käytöstapoihin, koska se tuntuu olevan häipyvä voimavara maailmassa. Pyrimme siihen, että tervehtiminen, kiittäminen ja toivottaminen kuuluvat arkeen. Haluamme erottua niillä eduksemme”, opettaja Heli Lassila sanoo.

    ”Etuna on se, että pienessä kyläyhteisössä toimitaan vielä monessa asiassa maalaisjärjellä. Vanhemmat tykkäävät siitä, että koulussa on hyvä kuri.”

    Minna Yli-Rantalan keittiössä ruokailu on alkamassa. Jokainen annostelee itse keittoa lautaselleen. Jälkiruoaksi on tarjolla kropsua eli pannukakkua.

    Kyselyn perustella pidetyimpiä ruokia ovat pyttipannu, lihapullat pinaattilätyt ja lasagne. Myös suussa sulava jauhelihakeitto mainitaan.

    Yli-Rantalan tapaa leipoa itse sämpylöitä viikoittain. Se ei jää huomaamatta oppilailta ja opettajilta.

    ”Kun kymmenen maissa koulun käytäville leviää tuoreen sämpylän tuoksu, niin ai että”, rehtori Rantala naurahtaa.