Näin meillä syödään: Kuntosalilla voi käydä myös kasvisten voimalla – ”Maksan mielelläni enemmän kasvisruuasta”
Kasviperäisen ruuan kasvava valikoima ja yliopistoravintolat tekevät kasvissyönnistä opiskelijalle vaivatonta.
Aku Tiensuun jääkaapista löytyy aina montaa erilaista kasviproteiinia. "Pyrin syömään aina useampaa proteiinilähdettä samassa ruuassa", Tiensuu kertoo. Kuva: Rami MarjamäkiTampereen yliopistossa sosiaalipolitiikkaa opiskeleva Aku Tiensuu on ollut kasvissyöjä noin kaksi ja puoli vuotta. Sinä aikana kauppojen hyllyille on ilmestynyt runsaasti uusia kasvipohjaisia ruoka-aineita.
”Tuntuu, että koko ajan tulee lisää ja lisää ja lisää kasvipohjaista ruokaa. Se helpottaa omaa elämääni.”
Erityisesti kasviproteiinien monipuolisuus on sekasyöjästä kasvissyöjäksi ryhtyneen Tiensuun mieleen. Kuntosalilla viihtyvälle nuorelle miehelle oikeanlaisten valkuaisten saaminen on tärkeää.
”Kasviproteiinien aminohappoikkuna ei ole yhtä hyvä kuin eläinperäisillä tuotteilla. Siksi oikeanlaisten proteiinien riittävään saamiseen on kiinnitettävä huomiota.”
Tiensuun ruokavalio on pääosin vegaaninen. Hän mainitsee syövänsä toisinaan eläinperäisiä ruokia, mutta tekee sitä entistä harvemmin.
”Tänä vuonna olen syönyt eläinperäistä ruokaa yhden käden sormilla laskettavan määrän.”
Kotiin hän kertoo ostavansa ainoastaan vegaanista ruokaa. Kauppareissuilla mukaan tarttuu useimmiten aamu- ja iltapalatarvikkeita, sillä arkipäivisin ruuanlaitolle jää vähän aikaa. Tiensuu kertoo syövänsä arkena pääosin opiskelijaravintoloissa.
Viikonloppuisin aika riittää myös kotona kokkaamiseen. Tiensuu mainitsee suosikkiruuikseen hyvin tehdyt kikhernepullat eli falafelit sekä itse tehdyn pitsan.
”Syön pitkälti samanlaista ruokaa kuin mitä söin ollessani sekasyöjä. Olen vain vaihtanut eläinperäiset raaka-aineet kasviperäisiin”, hän kertoo.
Silloin kun Tiensuu käy kaupassa, huomio kiinnittyy muun muassa ruuan alkuperään. Esimerkiksi hänen ostamansa vihannekset tulevat Suomesta. Samoin monet kasviproteiinivalmisteet, kuten nyhtökaura, härkis ja jalotofu, valmistetaan Suomessa.
Kotona jääkaapista löytyy aina useampaa kuin yhtä erilaista kasviproteiinia. Tiensuu arvelee, että kauppaan kuluu viikossa noin 50 euroa. Hinta on hänen mukaansa korkea, sillä kuntosaliharrastuksen vuoksi ruokaa kuluu paljon.
Lisäksi hän arvioi syövänsä kasvissyöjänä enemmän kuin sekasyöjänä. Koska kasvisruuassa on vähemmän kaloreita kuin eläinperäisessä, sitä voi ”syödä enemmän hyvällä omallatunnolla”.
”Syön monesti kolme lämmintä ateriaa päivässä, joten ruokaan menee aika paljon rahaa.”
Vaikka esimerkiksi nyhtökaurassa on enemmän proteiinia kuin jauhelihassa, Tiensuu kertoo nyhtökauran kilohinnan olevan valkuaisainesiin suhteutettunakin jauhelihaa korkeampi. Hän kertoo silti maksavansa mielellään kasvipohjaisesta ruuasta enemmän.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
