
MT testasi retkiruoat: Yksi annos nousi yli muiden kotiruokamaisuudellaan – pahimmillaan raaka-aineiden alkuperä jää hämärän peittoon
MT:n raati testasi valmiit retkiruoat. Toivomisen varaa valikoimasta löytyy niin mauissa kuin pakkausmerkinnöissäkin. Parhaimmillaan pussiruoka tarjoaa kotiruokamaisen elämyksen luonnon helmassa.
Koska retkiruokia ei kannata maistella muualla kuin luonnon helmassa pienen hikoilun jälkeen, raati reippaili ja aterioi Meikon ulkoilualueella Kirkkonummella. Eräopas Mika-Pekka Markkaselle osa annoksista oli ennestään tuttuja. Kuva: Sanne KatainenRetkiruokien valikoima kasvaa pökerryttävää vauhtia.
Eikä ihme: Valmiit ruokapakkaukset ovat yksinkertaisin tapa varmistaa, ettei nälkä pääse luonnossa yllättämään.
Vaikka nuotiokokkailu ei onnistuisi, veden keitto sujuu kaasukeittimellä missä tahansa. Riittää kun kaataa kiehuvan veden pussiin ja jättää annoksen hetkeksi hautumaan.
Ateriat on myös suunniteltu riittävän tuhdeiksi. Nälkä lähtee, vaikka savu nousisi tauolla vaelluskengistä. Jos ruokansa nauttii suoraan pussista, riittää pelkän lusikan tiskaus. Voisiko vaeltaminen helpompaa olla?
Retkiruokien suosion kasvu näkyy myös retkeilyvarusteliikkeiden hyllyssä: Kun ennen vaeltaja sai valita muutaman juustonkäryisen pussipastan väliltä, nykyään valikoimaa riittää hyllykaupalla.
Kysyntää on virittänyt koronapandemian ruokkima retkeilybuumi. Myös matkailuautoilun suosio saa monet kääntymään valmisaterioiden puoleen.
Retkiruokien hamstraamiseen on lisäksi yksi, retkeilystä täysin riippumaton syy. Ukrainan sota herätti suomalaiset miettimään kotivaraansa uudella tarmolla.
Pussiruuat ovat poikkeustilaan varautumista ajatellen helppo valinta, sillä ne säilyvät vuosikausia eivätkä vie juuri tilaa kaapeista.
Oli käyttötarve mikä hyvänsä, makujen pitää olla kohdillaan.
Maukas retkiruoka kruunaa vaelluspäivän, mutta vaivalla hankitun nälän pilaaminen epämääräisellä eineksellä vetää mielen matalaksi.
MT:n raati testasi kahdeksan retkiruokaa neljältä eri retkiruokamerkiltä. Viisihenkiseen raatiin kuului niin eräopas kuin harrastelijaretkeilijöitäkin. Iältään raatilaiset olivat 35—40-vuotiaita.
Mukana oli norjalainen RealTurmat, virolainen Tactical Foodpack, suomalainen Outdoor Meal ja niin ikään suomalainen Lunch2go.
Raadin suosikeissa maku ja koostumus toivat mieleen kotiruoan. Jumbosijoille jäivät maultaan mitäänsanomattomat ateriat.
Outdoor Mealin Pasta bolognesessa rakenne oli kohdillaan ja pasta sopivan kypsää. Lihan alkuperä jäi hämäräksi. Kuva: Sanne KatainenRetkiruoissa myös raaka-aineiden alkuperä jää herkästi hämärän peittoon. Suomessa valmistettava Outdoor Meal tyytyy pakkauksissaan toteamaan, että bolognesen liha on ”EU:sta ja EU:n ulkopuolelta”. Ei siis sentään avaruudesta.
Tactical Foodpack taas mainostaa kana-ateriansa olevan ”100-prosenttisesti luomua”. Kyse on kuitenkin virheellisestä pakkausmerkinnästä, sillä raaka-aineet eivät ole luomun piirissä.
Kysyttäessä virolaisyritys myönsi kyseessä olevan käännösvirhe.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






