Valkosipulipatonki
tse tehty valkosipulipatonki on ihana vaikkapa hiihtoretken eväsherkkuna, mutta maistuu myös keiton kumppanina. Rapean kuoren saat patonkiin pitämällä uunissa paiston alkuvaiheessa vesiastiaa.
Retkievääksi otetaan folioon kääritty valkosipulipatonki. Paketti lämpiää nuotiolla hiljalleen. Ihana valkosipulin tuoksu leviää paketista, kun sen avaa. Kuva: Jaana KankaanpääValkosipulipatonki
3 kpl
Ainekset
- 2 dl vettä tai maitoa
- 1/2 palaa (25 g) hiivaa
- 1 tl suolaa
- 2 rkl voisulaa
- noin 4 1/2 dl vehnäjauhoja
Täyte
- 50 g voita
- 2–3 valkosipulin kynttä
- noin 1 dl persiljaa hienonnettuna
Lisäksi
- vahvaa alumiinifoliota
Valmistusohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hiukan jäähtynyt voisula. Alusta vehnäjauhot taikinaan. Kohota taikina hyvin ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli palat suorakaiteen muotoisiksi. Kääri vinoittain rulliksi ja nosta pelleille. Anna kohota. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita uunin pohjalle vesiastia.
Vedä veitsellä kohonneen patongin pintaan poikittain muutama viilto ja voitele pinta vedellä.
Laita pelti uuniin ja samalla alenna lämpötila 225 asteeseen. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia ja ota vesiastia pois. Jatka paistamista vielä toiset 10 minuuttia, kunnes patongit ovat kypsiä. Anna jäähtyä peittämättä.
Purista valkosipulin kynnet voisulan joukkoon. Lisää persilja. Sekoita hyvin. Leikkaa patongin päälle pitkä viilto, ei aivan pohjaan asti. Sivele sisus seoksella. Kääri patonki folioon. Avaa pakettia hiukan ja kuumenna nuotiolla, grillissä tai uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
