MT testasi: Jouluruuan tähteistä voi loihtia uusia ruokalajeja
Hyvällä mielikuvituksella ja pienellä vaivalla joulupöydän herkuista syntyy uusi herkkukattaus.Jaa-a. Jääkaapissa on joulun jäljiltä vähän kaikkea ja sitä sun tätä. Sellaisenaan ne eivät enää houkuta, joten mitäs niistä keksisi?
Jokaisella kotikokilla lienee joku oma tähdebravuurinsa, jota syntyy vain kerran vuodessa ja jota on turha toivoa sillä kertaa lisää. Harvoin toivotaankaan. Mutta jääkaappia saa tyhjennettyä ja nälkää siirrettyä taas tovin verran eteenpäin, kun hiukan säveltää.
Tässä allekirjoittaneen keittiössä kokeiltuja tuunailuvinkkejä:
Savu- ja graavikalasta saa loihdittua helposti iltapalapiirakan valmiista tai itse sekoitetusta taikinasta. Tehty on, ja toimii.
Myös lämpimät voileivät syntyvät helposti, lapsiltakin.
Myös joululaatikoista voi pyöräyttää kätevästi lettuja tai pieniä piirakoita. Lanttu- tai porkkanalaatikkoa voi käyttää sellaisenaan tai sekoittaa niiden jatkeeksi kinkkua tai vaikka jauhelihaa. Tulos voi muistuttaa peräti perinteisiä kukkosia tai sultsinoita, puurolla täytetty avoversio taas tuttua karjalanpiirakkaa. Jos siis joulupuuroa jäi yli.
Jos uskallusta riittää, laatikoista voi sekoitella sosekeiton tai juuresmuusin. Jos laatikkoon sekoittaa munamaitoa ja kinkkua, syntyy uunissa ihka uusi vuokaruoka. Ei kokeiltu, mutta miksipä ei toimisi?
Rosollista voi keitellä borssin, kinkulla tai ilman. Kerran kokeiltu, ja tulos oli, hmm, syötävä.
Joulukinkkua pitää aina olla sen verran reilusti, että sitä saa kuutioitua pakastimeen alkutalven hernerokkaa varten. Purkista ei saa parempaa.
Entä jälkiruoka? Joulupipareista saa maistuvan juustokakun.
Tai kun mauste- tai taatelikakkua ja pipareita murustelee kulhoon vuorotellen kanelilla maustetun kermavaahto-maitorahka-seoksen kanssa, syntyy Pappilan hätävarana tunnettu kahvipöydän pelastaja. Aidosti hyvä herkku. Jos kakunpaloille vielä lorottaa tilkan likööriä, lopputulos ei juurikaan häviä italialaiselle tiramisulle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

