
Juhlista suomalaisen ruoan päivää näillä resepteillä
Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. neljännen kerran. Juhlista päivää valitsemalla raaka-aineeksi kotimaista ja kokkaamalla suosikkiruokia. Nosta ajatuksissasi lippu salkoon ja kutsu kaveritkin pöytään.
Muotoile lindströminpihvit vaihteeksi pyöryköiksi. Punajuuriraasteen lisäksi mureketaikinaan lisätään kaprissilppua. Kuva: Sanne KatainenSuomenlipulla somistettu joutsen uiskentelee sinivalkoisessa Hyvää Suomesta -merkissä. Se kertoo ruokatuotteen suomalaisesta alkuperästä. Raaka-aineet ja työ ovat kotoisin omasta maasta, tekijät ja tuotantoketju tunnetaan.
Tässä ruokaketjun yhteistyössä ovat mukana maatalous, teollisuus ja kauppa sekä pienet ja suuret yritykset. Yli 350 valmistajaa tarjoaa meille 12 000 Hyvää Suomesta -merkittyä ruoka- ja juomatuotetta. Merkki on vapaaehtoinen ja tuotekohtainen. Merkin käyttäjän on oltava Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsen.
Ruuan kotimaisuutta voidaan määritellä monin eri tavoin. Tuotepakkauksissa eri alkuperämerkeillä onkin omat kriteerinsä, vaikka ne näyttävät viestivän samaa asiaa.
Hyvää Suomesta -merkin lisäksi yleisimpiä vapaaehtoisia alkuperämerkkejä ovat Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu ja Kotimaisten Kasvisten Puhtaasti kotimainen -Sirkkalehtilippu. Lisäksi keskusliikkeillä on käytössä kaupan omia symboleita viestimään tuotteen kotimaisuusasteesta.
Suomalainen ruoka on yhdistelmä puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta. Siitä ollaan ylpeitä, ja se on oman merkkipäivänsä ansainnut. Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. nyt neljännen kerran. Sen kunniaksi on hyvä suosia kotimaista, kokata lempiruokia ja nauttia niistä yhdessä läheisten kanssa.
Suomalaisten suosikkiruokia kartoitetaan silloin tällöin niin gallupein kuin ruoka-alan yritysten omilla tutkimuksilla. Lemppareiden listoilla keikkuvat vuodesta toiseen perinteiset ruokalajit, ja vaihtelu on melko pientä.
Arkiruokasuosikit syntyvät helposti yksinkertaisista ja edullisista raaka-aineista. Erilaiset jauheliharuoat ovat hyvin edustettuina lihapyöryköistä makaronilaatikkoon. Suomalaisten suissa sulavat myös uunikala ja kalakeitto, kaalilaatikko ja munakas sekä lämpimät leivät, pizza ja tortillat.
Mutta vaihtelu virkistää, ja tuttuja ruokia on lupa tehdä välillä vähän toisin.
Kun liha-makaronilaatikon valmistaakin pätkäspagetista ja ilman sipulia, saa tekijä varmat kiitokset lapsilta. Lihapyörykät lainaavat lindströminpihveiltä punajuuri- ja kaprislisää, ja lämpimiin voileipiin sujautetaan pizzahtavat maut tuplaherkun varmistamiseksi. Kypsennä uunilohi vaihteeksi paloina värikkäällä kasvispedillä ja raasta majoneesikastikkeeseen pitkään kypsytettyä emmentaalia.
Lindströmin lihapullat
- noin 40 kappaletta
- Ainekset
- 1 sipuli
- 1 rkl rypsiöljyä
- 250 g kypsiä punajuuria (keitettyjä ja/tai etikkaliemeen säilöttyjä)
- 2 rkl kapriksia
- 1 dl lihalientä tai kevytkermaa
- ½ dl korppujauhoja
- 1 pkt (400 g) naudan jauhelihaa
- 2 kananmunaa
- 1¼ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- Päälle
- 1 rkl persiljaa silputtuna
Valmistusohje
Kuori ja silppua sipuli. Kuullota se öljytilkassa.
Raasta punajuuret karkealla terällä. Hienonna kaprikset.
Sekoita neste ja korppujauhot kulhossa. Anna turvota hetki.
Sekoita korppujauhoihin sipuli, punajuuriraaste, kaprikset, jauheliha, munat ja mausteet.
Muotoile taikinasta pyöryköitä. Nostele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Ripottele pyöryköiden päälle persiljasilppua. Tarjoa lisänä perunasosetta ja piparjuurella, suolalla ja pippurilla maustettua kermaviiliä.
Vinkki: Uunissa pyörykät kypsyvät vahtimatta ja käryttömästi. Jälkilämmitys kannattaa tehdä pannulla voissa pyöräyttäen, niin pyörykät saavat ruskean ja rapean pinnan.
Lempeästi maustettu liha-makaronilaatikko on erityisesti lasten ikisuosikki. Kun teet kerralla ison satsin, siitä riittää isollekin porukalle tai pakastettavaksi. Kuva: Sanne KatainenLempeä liha-spagettilaatikko
- 8 annosta
- Ainekset
- 800 g jauhelihaa
- 1 rkl rypsiöljyä
- ¾ dl tomaattipyreetä
- 1 tl suolaa
- 1 lihaliemikuutio
- ½ tl mustapippuria
- 1½ l vettä
- 350 g pätkäspagettia
- 250 g sulatejuustoa (Valio Koskenlaskija)
- ½ rs (125 g) kirsikkatomaatteja
Valmistusohje
Ruskista jauheliha kevyesti öljyssä isossa kattilassa. Sekoita jauhelihan joukkoon tomaattipyree ja mausta seos suolalla, lihaliemikuutiolla ja mustapippurilla.
Kaada mukaan vesi ja anna kiehahtaa. Lisää pätkäspagetti ja anna kiehua viitisen minuuttia.
Lohko sulatejuusto pienimmiksi paloiksi ja liuota ne seokseen. Kaada spagetti-jauhelihaseos yhteen isoon tai pariin pienempään voideltuun uunivuokaan.
Painele paloitellut tomaatit tasaisesti pintaan.
Paista 200-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia.
Lohi-kasvispelti
- 4 annosta
- Ainekset
- noin 600 g lohi- tai kirjolohifileetä
- 1 tl suolaa
- ½ tl valkopippuria myllystä
- Pellille
- 200 g perunoita
- 200 g porkkanaa
- 200 g kukkakaalia
- 200 g varsiparsakaalia
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl hunajaa
- ½ tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- Kastike
- 1 dl majoneesia
- 1 dl ranskankermaa
- 1 dl mustaleimaemmentaaliraasteetta
- 1 rkl kokojyväsinappia
- 1 rkl sitruunamehua ja 1 tl kuoriraastetta
- ripaus suolaa
Valmistusohje
Kuivaa lohifilee talouspaperilla ja mausta se suolalla ja pippurilla. Leikkaa kala neljäksi annospalaksi.
Pese perunat ja kuori porkkanat. Leikkaa kasvikset ohuiksi lohkoiksi. Huuhtele kaalit ja paloittele ne. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi.
Kumoa kasvikset leivinpaperin päälle uunipellille. Lisää öljy, hunaja ja mausteet. Pöyhi kasvikset hyvin sekaisin. Tee pellille tilaa kalapaloille ja nosta kalat pellille.
Kypsennä lohipeltiä 200-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää.
Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään.
Pizzahtavat lämpimät leivät
- 4 annosta
- Ainekset
- Pohja
- 12 palaa paahtoleipää
- Kastike
- 2 dl tomaattimurskaa
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1½ rkl sokeria
- 1 rkl öljyä
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 1 tl pizzamausteseosta
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- pari tippaa tabascoa
- Täyte
- 5–6 viipaletta palvikinkkua
- 3–4 herkkusientä
- 3 tomaattia viipaleina
- 2 dl homejuustoa murusteltuna
- 4 dl juustoraastetta
- Päälle
- tuoretta oreganoa
Valmistusohje
Tee tomaattikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
Sivele leipäpalat kevyesti tomaattikastikkeella ja lado ne tiiviisti vierekkäin uunivuokaan tai leivinpaperille pellille.
Silppua kinkku, viipaloi herkkusienet ja tomaatit. Levitä täytteet tasaisesti leiville. Murustele päälle homejuustoa ja levitä lopuksi juustoraaste kaiken päälle.
Paista leipiä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes juusto on saanut hieman väriä. Ripottele päälle oreganoa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




