Pehkun laatu tärkeä broilerien hyvinvoinnille
Broilerien kintereet kertovat paljon lintujen hyvinvoinnista. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tutkimus vahvisti, että kasvatushallin pehku vaikuttaa keskeisesti broilerien elämänlaatuun.
”Itsestään selvää mutta mielenkiintoisinta tuloksissa oli, että pehkun laatu oli tärkein yksittäinen broilerien hyvinvointiin vaikuttanut asia. Hollantilaisissa tutkimuksissa saatiin sama tulos. Nyt mekin todistimme asian”, tutkija Petra Tuunainen MTT:stä toteaa.
Kostea pehku vaikutti epäsuorasti kinnertulehdusten määrään ja kävelyyn.
Mitä enemmän broilereilla oli kinnertulehduksia, sitä enemmän niillä oli myös jalkapohjatulehduksia ja kävelyvaikeuksia.
Pelkkien jalkapohjien tutkiminen ei kerro kanan kunnosta yhtä paljon kuin kintereiden.
Teurastamoilla arvioidaan ja pisteytetään jokaisesta parvesta vähintään yksi jalkapohja sataa lintua kohti mahdollisten tulehdusmuutosten varalta.
”Jos teurastamoilla alettaisiin tutkia jalkapohjien sijaan kintereitä, saataisiin paljon enemmän tietoa broilereiden hyvinvoinnista”, Tuunainen pohtii.
Nyt kun pehkun suuri merkitys eläinten terveydelle tunnetaan, pehkuja pitää seurata läpi lintujen kasvatuksen, Tuunainen sanoo.
”Tuottajien täytyy puuttua pehkun laatuun ajoissa. Märkiä kohtia ei saa olla”, Tuunainen korostaa.
MTT oli mukana Suomen Siipikarjaliiton vuosina 2010–2013 vetämässä hankkeessa, jossa selvitettiin, miten vuonna 2010 käyttöön otettuun broilereiden hyvinvointidirektiiviin on sopeuduttu.
Tutkimuksessa arvioitiin 45 broileriparvea, joiden keskikoko oli 17 500 lintua. Tilakäynnit tehtiin ympäri Suomea viime keväänä. Apuna käytettiin kansainvälistä Welfare Quality -mittausjärjestelmää.
TUURE KIVIRANTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
