Tuotantotavoilla on merkitystä
Kari Salonen Luonnonlaitumilla laiduntavat lehmät pitävät parhaimmillaan myös arvokkaita perinneympäristöjä kunnossa, Jari Luukkonen kirjoittaa. Kuva: Viestilehtien arkistoPihvikarjankasvattajien liiton toiminnanjohtaja Maarit Kallio kirjoitti (MT 21.3.) WWF:n Tunnista teko-ilmastokampanjan naudanlihan kulutuksen puolittamiseen liittyvästä ilmastoteosta.
Kallio kirjoitti: ”Jos vähennät (naudanlihan kulutusta), vaadi jäljelle jäävältä osalta parempaa eettistä ja ekologista laatua”. WWF on Kallion kanssa samaa mieltä, mutta vaihtaa jos-sanan tilalle kun.
Naudanliha on yksi suurimmista ilmastovaikutuksia aiheuttavista elintarvikkeista. WWF suositteleekin naudanlihan kulutuksen vähentämistä. Käytännössä kehittyneissä maissa (OECD) lihan ja erityisesti naudanlihan kulutus tulisi puolittaa.
Kuten Kallio kirjoitti, lihan tuottamistavoilla on myös suuri merkitys luonnon ja ympäristön kannalta. Kotimaisuus tai viljellyillä nurmilla laiduntaminen eivät kuitenkaan ole vielä takeita ekologisesti kestävästä naudanlihan tuotannosta. Mikäli lihaa haluaa syödä, kannattaa suosia tällä hetkellä ruokakaupoista saatavaa kotimaista luomulihaa.
Ekologisesti kestävämmän niitty- tai luonnonlaidunlihan kriteerejä vasta valmistellaan.
WWF tekee työtä uudessa hankkeessa sen puolesta, että niitty- tai luonnonlaidunlihaa saadaan kauppojen valikoimiin lähitulevaisuudessa. Luonnonlaitumilla laiduntavat lehmät pitävät parhaimmillaan myös arvokkaita perinneympäristöjä kunnossa.
Ruuan ympäristövaikutuksista tarvitaan vielä lisää tietoa, ja tiedon pitää tavoittaa myös kuluttaja. WWF haluaa myös aiheesta aktiivista vuoropuhelua.
Jari Luukkonen
suojelujohtaja
WWF Suomi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
