Hiilarit eivät lisäädiabetesriskiä
Valkoisen vehnäleivän mussutus ei lisääkään riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Tuore kotimainen tutkimus viittaa siihen, että vaara piilee pikemminkin ylensyönnissä ja kovissa rasvoissa.
”Normaalipainon ylläpitäminen on edelleen tehokkain keino ehkäistä tyypin 2 diabetesta”, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkija Minna Similä tiivistää.
Similän väitöskirja tarkastetaan perjantaina Helsingin yliopistossa.
Aiemmin on esitetty, että valkoisen vehnäleivän kaltaiset hiilihydraatit, jotka nostavat aterian jälkeen veren sokeripitoisuutta nopeasti ja voimakkaasti, lisäisivät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Similän tutkimuksen mukaan riski ei riipu johdonmukaisesti siitä, syödäänkö hitaita vai nopeita hiilihydraatteja.
Diabetesriski oli todellisuudessa pienempi, kun hiilihydraatit korvasivat rasvaa tai proteiinia, erityisesti kovaa rasvaa ja eläinperäistä proteiinia.
Tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiä tutkittiin lähes 26 000 keski-ikäisen tupakoivan suomalaismiehen seurantatutkimuksella.
Tutkittavat saivat ravinnon hiilihydraatit pääasiassa vehnästä, rukiista, perunasta,sokerista ja maitotuotteista.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
