Punikkitatithyviä ruokasieniä
Vuoden sieneksi valittu punikkitatti on hyvä ruokasieni, jonka aloitteleva poimija tunnistaa helposti.
Eri puulajeilla on seuralaisenaan omat lajinsa, joita ovat koivunpunikkitatti, männynpunikkitatti ja haavanpunikkitatti. Käsiteltäessä koivunpunikkitatin malto tummuu eniten ja muuttuu lopulta violetinmustaksi.
Ruokasieninä kaikki punikkitatit ovat lähes samanarvoisia. Pienikokoisina ne ovat parhaimmillaan.
Punikkitatit on syytä kypsentää huolellisesti paistamalla. Huonosti kypsennettyinä ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja pahoinvointia.
Miedosta sienestä voi valmistaa paistoksia, wokkeja, keittoja ja piirakoita. Niitä voi lisätä lihamurekkeeseen, kaalikääryleiden täytteeksi ja sämpylätaikinoihin.
TARJA HALLA
www.arktisetaromit.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
