KOMMENTTI Kurkkudirektiivin paluu?
EU:n aikomus kieltää ravintoloiden oliiviöljykannut ja dippiastiat on herättänyt ansaittua kritiikkiä. Tällainen lainsäädäntö ei ainakaan paranna EU:n kuvaa suuren yleisön silmissä.
Esimerkiksi legenda kurkkujen käyryyttä säätelevästä direktiivistä elää edelleen vahvana, vaikka itse direktiivi kumottiin jo ajat sitten.
Komissiolla on varmaankin hyvä tarkoitus. Joissain maissa lienee tavallista, että ravintoloitsijat täyttävät oliiviöljykannunsa ties millä happamalla tökötillä.
Laajamittainen ongelma se tuskin kuitenkaan on.
Toisaalta taustalla on Etelä-Euroopan maiden lobbaus ja valitus huonoista tuottajahinnoista. Komission oli pakko keksiä jotain, eikä mitään parempaa tullut mieleen.
Varsinainen ongelma on kuitenkin heikkolaatuisen oliiviöljyn ylituotanto, eikä tarjoilukannujen kieltäminen sitä ainakaan helpota.
Logiikkaa voisi verrata siihen, että maidon tuottajahintaa yritettäisiin nostaa kieltämällä yli puolen litran maitopurkit.
Pienemmissä purkeissa myyty maito kun on kalliimpaa.
NIKLAS HOLMBERG
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
