Suomalaisen ruokaketjun tilanne kestämätön
Itä-Suomen MTK-liittojen maaseutunuorten valiokunnat ihmettelevät kaupan suhtautumista kotimaiseen ruuan tuotantoon. Kauppaketjut lisäävät omien tuotemerkkien käyttöä, kasvattavat tuontia ja hämärtävät ruuan alkuperää. Samalla heikennetään kotimaisten tuotteiden saatavuutta ja poljetaan tuottajahintoja.
Maaseutunuorten mielestä on erikoista, että samaan aikaan, kun suomalaiset ovat halukkaita ostamaan kotimaisia tuotteita ja maatalousyrittäjät haluavat niitä tuottaa, löytyy elintarvikeketjusta toimijoita, jotka tekevät kaikkensa tämän estämiseksi.
Viime päivinä on julkisuutta saanut S-ryhmän Saksasta tuoma Rainbow-luomumaito. Selvää on, että tuonnin syy on raha. Se, mistä ei ole puhuttu, liittyy kaupan ja luomutuotannon edistämiseen perustetun ProLuomu ry:n kytköksiin.
ProLuomun hallituksen puheenjohtajana toimii S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu ja varapuheenjohtajana Ruokakeskon toimialajohtaja Minna Kurunsaari. Molemmat henkilöt ovat keskeisessä roolissa kauppaketjujensa hankintapäätösten teossa ja siten myös tuontiruuan ja kaupan omien tuotemerkkien edistämisen etulinjan toimijoita.
ProLuomu ry:n säännöt voidaan tulkita niin, että ne mahdollistavat vaikka koko suomalaisen luomuketjun rakentamisen tuonnin varaan. Siinä valossa säännöt ovat loogiset, että yhdistyksen päätösvalta näyttää annetun kaupan keskusliikkeille.
ProLuomua perustettaessa oli odotuksia, että se kokoaa yhteen koko luomuketjun ja ajaa suomalaisen luomutuotannon edistämistä tuottajasta kuluttajaan. Edellä esitettyjä sidonnaisuuksia, yhdistyksen sääntöjä ja kaupan tuontipäätöksiä katsoessa päällimmäiseksi ajatukseksi nousee, että ProLuomusta on muodostumassa kaupan keskusliikkeiden itselleen rakentama väline, jolla ne vääristävät entisestään suomalaisen elintarvikeketjun rakenteita kauppaa suosivaksi ja koko muuta ketjua murentavaksi.
Itä-Suomen MTK-liittojen maaseutunuorten valiokunnat edellyttävät, että työ- ja elinkeinoministeriön ja Suomen hallituksen lupaama työ Suomen epäonnistuneen kilpailulainsäädännön uudistamiseksi aloitetaan välittömästi ja sillä puututaan kaupan keskusliikkeiden pöhöttyneeseen asemaan sekä asenteeseen suomalaisessa ruokaketjussa. Aikaa ei ole työryhmille ja mietinnöille, vaan oikeille teoille.
Sanna Hämäläinen
Kerimäki, MTK-Etelä-Savo
Kaisa Huttunen
Kiuruvesi, MTK-Pohjois-Savo
Tero Lahti
Karstula, MTK-Keski-Suomi
Otto Saikkonen
Tohmajärvi, MTK-Pohjois-Karjala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
