STT: Opiskelijaruuan hinta saa nousta 50 senttiä – Ministeri Honkonen aikoo esittää myös ateriatuen korotusta
Jos säädettyä enimmäishintaa ei nostettaisi, osa opiskelijaravintoloista voisi nykyisillä raaka-aineiden hinnoilla joutua sulkemaan ovensa.
Opiskelijoiden ateriat uhkaavat yksipuolistua raaka-aineiden kallistuessa. Korotuksen myötä opiskelijaravintolat saavat käyttää kuhunkin ateriaan 50 senttiä enemmän rahaa kuin tähän asti. Kuva: Jaana KankaanpääTiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) esittää korotusta opiskelijaravintoloiden aterian enimmäishintaan ja ateriatukeen.
”Ruoan hinnan nousu uhkaa opiskelijaravintoloiden tulevaisuutta. Opiskelijajärjestöjen vahva vetoomus on kuultu”, Honkonen toteaa Twitterissä.
Esimerkiksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY on vaatinut korotusta opiskelija-ateriatukeen ja sen enimmäishintaan. ”Monelle opiskelijalle opiskelijaravintoloiden lounaat ovat ainoa keino saada monipuolisia ja terveellisiä aterioita”, HYY perustelee niin ikään Twitterissä.
STT:lle antamassaan haastattelussa Honkonen lupaa, että opiskelija-aterioiden enimmäishinta nousee 50 sentillä lokakuussa. Hän perustelee korotusta sillä, että ruuan hinta on noussut siinä määrin, että se uhkaa jo opiskelija-ravintoloiden olemassaoloa.
Opiskelijaravintoloiden toimintaa sitoo valtioneuvoston asetus, jonka mukaan avustukseen oikeuttavan opiskelija-aterian enimmäishinta on viisi euroa. Nykyisellään Kelan ateriatuki on 2,30 euroa aterialta, jolloin opiskelijan omakustannushinnaksi jää 2,70 euroa.
Honkonen kertoo STT:lle myös, että hän aikoo esittää ensi vuoden budjettiin opiskelijaruuan ateriatuen korottamista 25 sentillä. Tämä näkyisi opiskelijan kukkarossa vuodenvaihteesta lähtien.
Enimmäishinnan noustua opiskelijaravintoloilla on paremmat mahdollisuudet suosia suomalaisia raaka-aineita. Pienemmällä budjetilla ravintolat todennäköisesti joutuisivat turvautumaan enemmän ulkomaisiin raaka-aineisiin ja opiskelijaruoka voisi yksipuolistua.
Opiskelija-aterioita tarjoava UniCafe on toivonut pikaisia muutoksia, jotta toiminta pysyisi kannattavana, uutisoi Yle kesäkuussa.
”Aterian enimmäishintaan olisi pakko saada korotus, tai riskinä on, että useampien opiskelijaravintoloiden ovet sulkeutuvat”, sanoi UniCafen liiketoimintajohtaja Anne Immonen tuolloin.
UniCafen ravintoloissa oli Ylen mukaan jouduttu karsimaan etenkin kalasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


