Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Sienisaalista keittokattilaan

    Sienikeittoon valitaan sesongin mukaisia sieniä. Alkukesästä on keitetty korvasienistä keittoa. Nyt on kantarellin ja mustatorvisienten vuoro. Myöhemmin syksyllä nousevat suppilovahverot.

    Koivumetsän sammalikosta olen löytänyt tänä kesänä parhaat kantarellit. Sammaleiden kosteus on suojannut sieniä kuivumiselta. Kuivatkin sienet kannattaa poimia, sillä keittämällä niistä irtoaa keittoon makua. Kantarellikeitto onkin mielestäni yksi parhaimmista sieniruuista.

    Herkkutatteja olen etsinyt kuusimetsästä, sillä herkkutatti on kuusen juurisieni. Haaparouskut nousevat kangasmetsään.

    Tatit ja rouskut sopivat myös keittojen raaka-aineeksi.

    Mustatorvisienistä saa hyvin aromikasta keittoa aterian alkuun.

    Juhlava alkukeitto kruunataan lusikallisella kuohkeaa piparjuurikermavaahtoa. Vaahto pehmentää ja täydentää keiton makua.

    Arkikeittoon sopii sulatejuusto tuomaan ruokaisuutta ja täyteläisyyttä.

    Vaikka sienikoppa jäisi tyhjäksi, niin ilman sienikeittoa ei tarvitse olla. Ohjeiden metsäsienet voi korvata viljellyillä sienillä.

    Herkkusieniä on lähes kaikissa kaupoissa. Myös muita lajeja löytyy isommista ruokakaupoista.

    3–4 annosta

    1/2 l kantarelleja

    1 sipuli

    2 rkl voita

    4 rkl vehnäjauhoja

    8 dl maitoa

    1/2 pussia (à 150 g) sinihomejuustomurua

    mustapippuria myllystä

    1 tl suolaa

    1/2 dl hienonnettua persiljaa

    Pinnalle

    tuoretta timjamia

    Paloittele sienet ja hienonna sipuli. Paista niitä voissa, kunnes sienten neste on haihtunut. Sekoita joukkoon jauhot ja maito. Lisää sinihomejuusto.

    Kuumenna sekoittaen. Anna kiehua muutama minuutti. Soseuta keitto, mausta ja lisää persilja.

    6 annosta

    3 (350 g) keskikokoista perunaa

    2 (200 g) porkkanaa

    200 g naurista tai lanttua

    100 g juuriselleriä

    1 iso sipuli tai keskikokoinen purjo

    1 l vettä

    1/2 tl suolaa

    1/2 l kantarelleja tai

    200 g herkkusieniä

    1 rkl voita

    2 rkl vahvaa tomaattisosetta

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    2 valkosipulin kynttä

    n. 1/2 dl persiljasilppua

    Tarjoiluun

    kevytranskankermaa tai raejuustoa

    Leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi tai ohuiksi suikaleiksi tai raasta ne monitoimikoneen karkealla terällä. Lisää kasvikset kattilaan kiehuvaan liemeen ja keitä kypsiksi, noin 20–30 minuuttia.

    Pilko sillä aikaa sienet ja paista niitä voissa, kunnes neste haihtuu. Lisää sienet ja mausteet keittoon. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti.

    Sekoita keittoon persilja. Tarkista maku. Tarjoa tuoreen leivän ja crème fraîchen kanssa.

    8–10 annosta

    5 dl hienonnettuja, tuoreita mustatorvisieniä

    1 sipuli hienonnettuna

    2 rkl voita

    100 g juuriselleriä

    4 keskikokoista, jauhoista perunaa

    5 dl vettä

    2 kasvisliemikuutiota

    4 dl maitoa

    2 dl ruokakermaa

    (suolaa)

    (mustapippuria myllystä)

    Päälle

    1 dl kuohukermaa

    1–2 tl piparjuuriraastetta

    1/2–1 rkl vaaleaa sinappia

    Paista hienonnettuja sieniä ja sipulia pannulla, kunnes sienten neste on haihtunut. Kuori ja paloittele selleri tai palsternakka sekä perunat. Laita ainekset kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna ja lisää liemikuutiot. Anna kiehua, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kattilaan sieni-sipuliseos ja soseuta. Lisää maito ja kerma.

    Kuumenna ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta ja lisää keiton päälle.

    5 annosta

    1 l (400 g) tuoreita kauden sieniä: kantarelleja, tatteja,

    suppilovahveroita

    1 sipuli

    1 rkl voita

    4 rkl vehnäjauhoja

    12 dl vettä

    1 pak (250 g) sulatejuustoa, (esim. voimakas Koskenlaskija)

    1/4 tl suolaa

    2 rkl makeaa soijakastiketta

    1/2 tl rouhittua mustapippuria

    1 dl hienonnettua persiljaa

    1 rkl tuoretta timjamia tai rosmariinia

    Hienonna sienet ja sipuli. Paista niitä kattilassa, kunnes sienistä irtoava neste on lähes haihtunut. Lisää jauhot ja sekoita. Kaada päälle vesi.

    Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää kuutioitu juusto ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Mausta suolalla, soijakastikkeella, pippurilla, persiljasilpulla ja tuoreella timjamilla.

    5–6 annosta

    2–3 dl ryöpättynä rouskuja

    1 sipuli

    2 jauhoista perunaa

    1 rkl voita

    3 rkl vehnäjauhoja

    1 1/2 l vettä

    1 pak (250 g) savuporo-

    sulatejuustoa

    1/2 tl rouhittua mustapippuria

    1 dl hienonnettua persiljaa

    1 rkl tuoretta timjamia tai rosmariinia

    (suolaa)

    Hienonna ryöpätyt sienet ja sipuli. Paista niitä kattilassa, kunnes sienistä irtoava neste on lähes haihtunut. Lisää jauhot ja sekoita. Kaada päälle vesi ja lisää pieniksi paloiksi pilkotut perunat.

    Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes perunat ovat hajonneet.

    Lisää kuutioitu juusto ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Mausta pippurilla, persiljasilpulla ja tuoreella timjamilla sekä tarvittaessa suolalla.

    ANNELI PESSALA

    Vaikka sieni-

    koppa jäisi

    tyhjäksi, niin ilman sienikeittoa ei

    tarvitse olla.

    Ohjeiden metsä-

    sienet voi korvata viljellyillä sienillä.

    Avaa artikkelin PDF