Saitko räjähtävän ripulin? Tämä ruuan lisäaine herkistää monia
Yleisesti ruuanlaitossa käytettävä ruokakerma saattaa sisältää ainesosan, joka voi aiheuttaa mystisiä vatsavaivoja.
Kermavaahtoon käytettävä ruokakerma saattaa valmistajasta riippuen sisältää karrageenia (E-407) Kuva: Suvi EloElintarvikevalmistajat käyttävät lisäaineita tuotteiden koostumuksen ja tasalaatuisuuden varmistamiseksi.
E-koodilla merkityt lisäaineet voivat aiheuttaa vakaviakin suolisto-oireita.
Norjan tieteellinen elintarviketurvallisuuskomitea on julkaissut huolestuttavan raportin kahdesta yleisesti käytetystä lisäaineesta, kertoo Tieteen Maailma.
Raportti nostaa tikunnokkaan kaksi elintarviketeollisuuden yleisesti käyttämää emulgointi- ja sakeuttamisainetta, joita käytetään muun muassa jäätelöissä, maitotuotteissa, leikkeleissä, kastikkeissa ja leivonnaisissa. Kumpikin niistä voi olla haitallinen suoliston terveydelle.
Nämä kaksi lisäainetta ovat karrageeni (E407) ja natriumkarboksimetyyliselluloosa (E466).
Karrageenia uutetaan luonnollisista meressä kasvavista punalevistä, natriumkarboksimetyyliselluloosaa valmistetaan selluloosasta tai puuvillasta.
Viime vuosina on raportoitu, että nämä kaksi ainetta voivat vaikuttaa suoliston bakteeritasapainoon ja aiheuttaa tulehdusta.
Elintarvikepakkauksista voikin itse helposti tarkastaa, sisältääkö tuote karrageenia (E407) tai natriumkarboksimetyyliselluloosaa (E466).
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




