Kylmäsavustetulle porolle haetaan nimisuojaa
Suovas-poronliha on kevyesti savustettu perinteisissä saamelaisissa savustuskodissa.
Suovas valmistetaan sellaisten porojen tai vasojen lihasta, jotka ovat syntyneet, kasvaneet ja laiduntaneet Saamenmaalla Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa. Kuva: Markku VuorikariKylmäsavustetulle ja kevyesti suolatulle Suovas-poronlihalle haetaan Euroopan unionin nimisuojaa.
Suojatun alkuperänimityksen (SAN) hakijana on Suomessa Suoma Boazosámiid Searvi -järjestö, joka valvoo, ylläpitää ja ajaa poronhoitoa harjoittavien saamelaisten yhteisiä oikeuksia. Hakemus on yhteinen Ruotsin ja Norjan kanssa.
Suovas tarkoittaa saameksi savustettua. Nimitystä käytetään sellaisista poronlihatuotteista, jotka kylmäsavustetaan suolauksen jälkeen perinteisissä saamelaisissa savustuskodissa.
Valmistuksessa voidaan käyttää paistia, lapaa, ulkofileetä tai kylkeä. Suovas ja sen savustustapa liittyvät läheisesti myös paimentolaisasutusten rakennusmenetelmiin, perinteiseen saamelaiskulttuuriin sekä saamelaiseen elämäntapaan.
EU:n nimisuojajärjestelmästä haetaan tuotteille lisäarvoa sekä suojaa vakiintuneen nimen väärinkäytöltä tai huokeammilta väärennöksiltä. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.
Euroopan unionissa on rekisteröity suojattuina nimityksinä yli 1 300 tuotetta. Suoja on edelleen sangen harvoilla suomalaistuotteilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
