Kotimaisuus takaaruuan hyvän laadun
Erilaiset ruokaskandaalit ovat tulleet tutuiksi viime vuosina. Yksi syy ongelmien lisääntymiseen on, että ruokaketjut tuottajilta kuluttajille ovat pidentyneet ja samalla mutkistuneet. Kuluttajien on entistä vaikeampi tietää, missä ja erityisesti miten heidän kaupasta ostamansa ruoka on tuotettu.
Kehitys on kulkenut väärään suuntaan. Lähes kaikki ovat yksimielisiä siitä, että kuluttajien pitää saada tietää, mitä he kaupasta ostavat. Esimerkiksi viime keväänä eduskunnassa keskusteltiin hallituksen ruokaturvallisuutta koskeneesta selonteosta. Keskustelussa nousivat voimakkaasti esiin elintarvikkeiden alkuperämerkinnät.
Maailmanmarkkinoilla ruoka on samassa asemassa kuin mikä tahansa tuote. Ruuan kansainvälisen kaupan kasvaessa myös erilaiset ruokaväärennökset ja muunlainen rikollinen toiminta lisääntyvät.
Ruokaskandaalit eivät ole vain muiden ongelma, vaan ne koskevat konkreettisesti myös eurooppalaisia ja suomalaisia. MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan merkittävä osa eurooppalaisista lihamarkkinoista on järjestäytyneen rikollisuuden hallussa tai toimii pimeillä markkinoilla (MT 26.7.).
Tuoteväärennökset ja muu rikollinen toiminta uhkaavat ruokaturvallisuutta, mutta ne ovat myös suuri uhka muun muassa suomalaiselle ruuan tuotannolle. Avoimessa kansainvälisessä kilpailussa on vaikea pärjätä rehellisellä tuotannolla.
Vastuu ruuan turvallisuudesta kuuluu koko ruokaketjulle alkutuottajasta aina kuluttajiin saakka. Jos kauppa ei tiedä, missä tai miten sen myymät tuotteet on tuotettu, kuluttajan on lähes mahdotonta asiaa selvittää.
Jos alhainen hinta on ruokaostoksilla kuluttajan ainoa valintakriteeri, olisi hyvä samalla miettiä, miksi tuote on halpa. Kysymys ei ole pelkästään ruuan turvallisuudesta, vaan myös siitä, ovatko tuotantomenetelmät eettisesti hyväksyttävällä tasolla.
Paras keino huolehtia ruokaturvallisuudesta on valita kotimainen vaihtoehto. Suomalainen liha voidaan jäljittää maatilalle saakka ja tuotteen matka tuottajalta kuluttajalle on mahdollisimman lyhyt.
Lähes kaikissa maissa pidetään kotimaassa tuotettua ruokaa turvallisimpana ja parhaimpana. Suomalaisen ruuan turvallisuus ja laatu eivät kuitenkaan ole pelkästään mielikuvien varassa. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston Efsan maaliskuulla julkistaman raportin mukaan Suomessa syödään EU:n puhtainta ruokaa.
Suomalaisen ruuan turvallisuus ei synny itsestään, vaan laadun eteen tehdään maatiloilla töitä joka päivä.
Ei ole kuitenkaan itsestään selvää, että suhteellisen edullista ja turvallista kotimaista ruokaa on tarjolla myös tulevaisuudessa. Ruuan kuluttajahinnan noususta huolimatta maatilojen kannattavuus on huonontunut entisestään. Esimerkiksi sianlihan tuotanto on kannattavuuskriisin seurauksena laskenut alle kotimaisen kulutuksen.
Ruuan tuotannon heikko kannattavuus on yleisesti tunnettu asia. Esimerkiksi Huoltovarmuuskeskuksen arvioiden mukaan Suomen ruokaturvan suurin uhka on maatalouden heikko kannattavuus.
Suomalainen puhdas ruoka on monissa selvityksissä nostettu yhdeksi tulevaisuuden menestysaloista. Tämä mahdollisuus menetetään, ellei kotimaisen ruuan tuotannon kannattavuuteen saada pikaisesti parannusta.
Jokaisen maan velvollisuus on mahdollisuuksien rajoissa huolehtia ruuan omavaraisuudesta. Nykyisessä taloustilanteessa meillä ei ole myöskään varaa ajaa omaa tuotantoa alas ja lisätä tuontia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
