Leppä vaatii alkuperämerkintöjä tiukemmiksi
Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.) katsoo, että valtiovallan on otettava tiukempi linja ruuan alkuperämerkintöihin.
Leppä ihmettelee, miksi teollisuus ja kauppa ovat pyrkineet hämärtämään tuodun ruuan alkuperää.
Hän muistuttaa, että kuluttaja päättää, ostaako kotimaista vai tuontiruokaa, mutta kuluttajalle pitää kertoa selvästi, mitä hän on ostamassa.
Leppä on huolissaan kotimaisen lihantuotannon hälyttävässä tilassa olevasta kannattavuudesta.
”Suomalaiset tuottajat tuottavat ruokaa tiukoin asetetuin normein. Samanlaista tiukkaa laatua olisi vaadittava myös teollisuudelta ja kaupalta.”
Hän sanoo olevan epäreilua, kun ulkomailta tuodaan ruokaa, joka on tuotettu eri säännöin kuin kotimainen ruoka.
Leppä toteaa kuluttajien arvostavan kotimaista tiukat vaatimukset täyttävää ruokaa. ”Vaatimusten olisi näyttävä hintatasossa. Nyt tuotantokustannukset nousevat ja tuottajahinnat laskevat.”
Merkittävän parannuskohteen Leppä näkee julkisissa ruokapalveluissa sekä ravintoloissa. Näissä tuontiruokaa käytetään eniten eikä alkuperä ole näkyvissä.
”Valtio ja kunnat ovat julkisissa ruokapalveluissa isossa roolissa. Ruuan alkuperän on oltava näkyvissä myös näissä paikoissa.”
Leppä sanoo viime aikoina ympäristölainsäädännön menneen käytännölle vieraaseen suuntaan.
”Ympäristö täytyy ottaa maataloudessa huomioon, mutta ruuantuotannon toimintaedellytykset on säädöksissä ymmärrettävä.”
Leppä näkee maatalouden tulevaisuuden alana, muun muassa väestönkasvun vuoksi.
”Nyt ei pidä tehdä ratkaisuja, jotka veisivät pohjaa maatalouden mahdollisuuksilta. Omasta tuotannosta on pidettävä huolta ja lihantuotannon hiipuminen on saatava katkaistua.”
Hän toivoo liha-alan vaikeaan tilanteeseen nopeaa ratkaisua, mutta toteaa, että millään yksittäisellä ratkaisulla kannattavuuskriisiä ei korjata.
”Kokonaisuuden muodostavat alkuperämerkinnät, tuotantosäädökset, tukiratkaisut ja markkinahinnat sekä tilatasolla tehtävät ratkaisut.”
Maa- ja metsätalousvaliokunta tapasi Farmari-näyttelyssä lihaketjun toimijoita. Leppä sanoo keskustelujen olleen antoisia ja jatkuvan hyvässä yhteistyössä.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii blogissaan tiistaina tuontiruuan tuotannolle samanlaista laadunvalvontaa kuin kotimaiselle.
”Pelkkä tieto ruuan alkuperästä ei kerro kuluttajalle riittävästi siitä, mikä on tuotteiden ero”, Marttila muistuttaa.
TUURE KIVIRANTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
