Béchamel eli maitokastike onvaaleiden kastikkeiden kuningatar
Valmista maitokastike paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita jauhot voisulaan. Lisää kylmä maito kevyesti vatkaten rasva-jauhoseokseen. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoRanskalaiset kokit ovat kuuluisia keittotaidostaan. Heidän keittiöissään syntyi béchamel eli valkoinen peruskastike, myös maitokastikkeena tunnettu.
Hyvän maitokastikkeen valmistus kannattaa opetella, sillä sitä tarvitaan esimerkiksi lasagnen valmistuksessa. Lisäksi täyteläisestä maitokastikkeesta polveutuu monta herkullista versiota.
Valkoisen peruskastikkeen liemeksi käytetään maitoa. Kermakastike syntyy ruokakermalla tai kermamaidon sekoituksella.
Tavallisimmin valkokastike suurustetaan vehnäjauhoilla. Saostamisen voi tehdä myös keltuaisilla tai suurustejauhoilla.
Erilaisilla makuaineilla peruskastike muuntuu tarjoilutilanteen ja lisäkkeiden mukana. Pastalle katkarapukastiketta, kalalle pinaattikastiketta, kasviksille juustokastiketta ja kesän uusille perunoille munakastiketta, kaikki valmistetaan samasta perusohjeesta muuntamalla.
4 annosta
40 g voita
1/2 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
ripaus musta- tai valkopippuria
1/2 tl suolaa
(ripaus sokeria)
Sulata voi kattilassa. Kiehauta siinä jauhot. Lisää maito ja sekoita kastike tasaiseksi. Anna kiehua 3–4 minuuttia. Mausta. Tarjoa kalan, perunoiden tai kasvisten kanssa.
4 annosta
1 annos maitokastiketta
2–3 dl (100–150 g) emmentalraastetta
Jätä kastikkeesta suola pois. Lisää valmiiseen kastikkeeseen juustoraaste pienissä erissä. Sekoita kunnes juusto sulaa. Käytä juustokastiketta kasvisten ja pastan kastikkeena, lasagneen tai kuorrutuksiin.
4 annosta
1 annos maitokastiketta
100 g palvikinkkua kuutioina
pätkä purjoa hienonnettuna
1 rkl sinappia
Jätä kastikkeesta suola pois. Lisää joukkoon kinkkukuutiot, purjo ja sinappi. Keitä pari minuuttia. Tarjoa perunoiden, pastan ja kasvisten kanssa.
4 annosta
1 annos maitokastiketta
1/2 paketti Koskenlaskija voimakasta
1/2 dl hasselpähkinärouhetta
Valmista kastike ilman suolaa. Lisää juusto pieninä nokareina ja kuumenna sekoittaen, kunnes juusto on sulanut. Lisää pähkinärouhe. Tarjoa pastan kastikkeena.
4 annosta
1 annos maitokastiketta
2 kovaksi keitettyä munaa
1/2 dl ruohosipulisilppua
Lisää kastikkeeseen hienonnetut munat ja sipulisilppu. Tarjoa lisäksi paistettua kalaa tai kalapuikkoja.
4 annosta
1 annos maitokastiketta
2 tl tomaattisosetta
ripaus cayennepippuria
200 g katkarapuja
2 rkl tillisilppua
Jätä kastikkeesta suola pois. Mausta maitokastike tomaattisoseella ja pippurilla. Lisää katkaravut ja kuumenna. Ei tarvitse varsinaisesti keittää. Mausta lopuksi tillillä. Tarjoa pastan tai riisin kastikkeena.
6 annosta
3 dl vettä
1 liha-juuresliemikuutio
3 rkl suurustetta ruskeille – tai vaaleille kastikkeille
2 dl ruokakermaa
400 g lihapyöryköitä
1 dl sinappista kurkkusalaattia
Pinnalle
persiljasilppua
Mittaa vesi kattilaan. Murenna liemikuutio joukkoon. Vatkaa suurustejauhe kiehuvaan nesteeseen.
Lisää kerma ja lihapyörykät, kuumenna ja mausta kurkkusalaatilla. Ripottele pinnalle persiljaa.
4 annosta
1 annos maitokastiketta
150 g pakastepinaattia
ripaus valko- tai mustapippuria
1/4 tl muskottia
ripaus sokeria
1/2 tl suolaa
Lisää sulatettu ja valutettu pinaatti ja mausteet maitokastikkeeseen. Anna hautua muutama minuutti. Tarjoa kalan ja keitettyjen perunoiden kanssa.
8–10 annosta
noin 18 lasagnelevyä
Kala-pinaattikastike
2 isoa sipulia hienonnettuna
2 rkl voita
1 paketti (150 g) pakaste-
pinaattia
1 rkl vehnäjauhoja
2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa
1/2 kalaliemikuutiota
2 valkosipulin kynttä
1/2 tl mustapippuria
2 tl sokeria
1 paketti (noin 150 g)
kylmäsavulohta
Juustokastike
noin 50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
1/4 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
3 dl (150 g) punaleima-
emmentalraastetta
Ruskista hienonnettu sipuli kuultavaksi pannulla. Lisää kuivaksi puristettu pinaattisose joukkoon. Lisää muuta aineet paitsi kala. Anna kiehua pari minuuttia. Suikaloi kala ja lisää lopuksi kastikkeeseen. Nosta liedeltä.
Valmista juustokastike kiehauttamalla jauhot voissa. Lisää maito tasaiseksi sekoittaen. Anna kiehua pari minuuttia, mausta ja lisää juustoraaste.
Levitä ison, voidellun suorakaiteen muotoisen vuoan (noin 30 cm x 22 cm) pohjalle kala-pinaattikastiketta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Levitä niille puolet juustokastikkeesta. Lado päälle lasagnelevyjä. Laita päälle kala-pinaattikastiketta ja loput levyt.
Levitä päällimmäiseksi loppu juustokastike.
Kypsennä 175 asteessa noin tunti. Peitä leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa. Anna vetäytyä noin puoli tuntia ennen tarjoilua.
Lasagneen voi käyttää joko maito- tai juustokastiketta. Juustolisäys antaa makua ja paistopintaan kauniin värin.
Vinkki: Jos sinulla on pienempi, kuitenkin korkea suorakaiteen muotoinen vuoka, niin tee useampi kerros. Päällimmäiseksi juustokastiketta.
5–6 annosta
noin kilo bataattia
2 rkl voita
Kuorrutuskastike
25 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
2 dl (100 g) punaleima-
emmentalraastetta
Kuori bataatti ja leikkaa reiluiksi kuutioiksi tai viipaleiksi. Pyöräytä pannulla voissa ja levitä voideltuun uunivuokaan.
Valmista kuorrutuskastike. Kiehauta jauhot voissa. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Mausta ja lisää juustoraaste pienissä erissä. Sekoita, kunnes juusto on sulanut. Kaada kastike bataatin päälle.
Kuorruta 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa lisäkeruokana uunissa kypsennetylle murekkeelle tai possunpaistille.
Vinkki: Käytä kastiketta myös sulatettujen pakastevihannesten kuorruttamiseen.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
