Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Viinintuotanto pakenee ilmastonmuutosta vuoristoihin

    Viiniköynnöksiä Katalonian Penedésissä. Kuluva kesä näyttää viinintuotannon kannalta suotuisalta. Kylmä talvi tappoi paljon haitallisia hyönteisiä, ja pitkäänpysyneen lumen jäljiltämaaperässä syvällä onrunsaasti kosteutta. Terhi Torikka
    Viiniköynnöksiä Katalonian Penedésissä. Kuluva kesä näyttää viinintuotannon kannalta suotuisalta. Kylmä talvi tappoi paljon haitallisia hyönteisiä, ja pitkäänpysyneen lumen jäljiltämaaperässä syvällä onrunsaasti kosteutta. Terhi Torikka Kuva: Viestilehtien arkisto

    BARCELONA, ESPANJA (MT)

    Viinirypäleet ovat erittäin herkkiä ympäristötekijöille, kuten lämpötilalle ja koville sateille.

    Erilaiset vuodet tuottavat hieman erilaisia rypäleitä, ja asteen tai parin pysyvä muutos ilmastossa vaikuttaa merkittävästi rypäleen laatuun.

    ”Vaikutus on paljon suurempi kuin vaikka tomaatille”, suuren espanjalaisen viinitilan Torresin johtaja ja pääomistaja Miguel A. Torres sanoo.

    Hän kertoo, että viinintuottajat ympäri maailman ovat jo pitkään nähneet hyvin konkreettisesti ilmaston muuttuvan.

    Torresin päätuotantoalueella Kataloniassa keskilämpötila on noussut yhdellä asteella 40 vuodessa.

    ”Sadonkorjuu alkaa nyt kymmenen päivää aiemmin kuin 20 vuotta sitten.”

    Lämpimämpi ilmasto tekee rypäleistä makeampia, eivätkä niiden kuori ja siemenet välttämättä kypsy samaa tahtia. Kuumassa ilmassa rypäleet voivat myös palaa.

    Ilmaston muuttumisen vuoksi tulevien vuosien haaste on kypsymisen hidastaminen, Torres kertoo.

    Yhtiö tekee jatkuvasti kokeita hitaammin kypsyvien rypäleiden kehittämiseksi.

    Toistaiseksi Torres ei ole joutunut vaihtamaan rypälelajikkeita. Siihen on kuitenkin jo varauduttu.

    ”Tuotantoalueemme Kataloniassa kestää vain yhden tai kahden asteen lämpötilan nousun.”

    Suurempaan lämpötilan nousuun Torresin perheen omistama viinitila on varautunut ostamalla yli sata hehtaaria viinitarhoja tuhannen metrin korkeudesta Pyreneiltä. Tulokset sieltä ovat hyviä.

    Lisäksi yhtiö on ostanut maata 1 200 metrin korkeudesta.

    ”Siellä on vielä liian kylmä, mutta voimme kasvattaa siellä rypäleitä ehkä 20 vuoden kuluttua”, johtaja arvioi.

    Bisnekseen liittyvän ennakoinnin lisäksi Torresin viinitila pyrkii omalla toiminnallaan hidastamaan ilmastonmuutoksen etenemistä.

    Yhtiö suosii uusiutuvaa energiaa, ekologisesti tehokkaita kuljetuksia ja pyrkii vähentämään veden kulutusta sekä hiilidioksidipäästöjä.

    Esimerkiksi viime vuonna käyttöön otettu biomassakattila vähentää sähkön kulutusta noin kymmenellä prosentilla ja kaasun kulutusta peräti 95 prosentilla.

    ”Ekologisuus on aina kuulunut yhtiömme filosofiaan, mutta Al Goren elokuva Epämiellyttävä totuus sai meidät lisäämään toimia ympäristön hyväksi”, Torres kertoo.

    ”Kutsuin perheen koolle ja päätimme investoida kymmenessä vuodessa kymmenen miljoonaa euroa Torres & Earth -ohjelmaan. Tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjämme 30 prosenttia pulloa kohden vuoden 2008 lukemista vuoteen 2020 mennessä.”

    Parhaillaan Torresin koetilalla tutkitaan yhteistyössä Sevillan yliopiston kanssa muun muassa mahdollisuuksia kerätä viinin käymisessä syntyvää hiilidioksidia levien avulla. Hiilidioksidi olisi tarkoitus muuttaa orgaaniseksi hiileksi ja käyttää lopulta biopolttoaineena.

    Ympäristöstä huolehtiminen on johtaja Torresille sydämen asia. Hänen kerrotaan joskus jopa pyytäneen taksikuskia lopettamaan auton tyhjäkäynnin odottelun ajaksi.

    ”Meillä kaikilla on moraalinen velvollisuus toimia ilmastonmuutosta vastaan. Tekoja voi tehdä yksilöinä, ryhminä ja maittain. Uskon, että tulevaisuudessa kuluttajat ovat yhä tietoisempia ilmastonmuutoksesta ja valitsevat brändejä, jotka toimivat aktiivisesti ilmaston hyväksi.”

    Kolmannes Torresin 1 800 hehtaarin viinitarhoista Espanjassa on sertifioitu luomutuotantoon. Loppuja sertifioidaan vähitellen ja mailla käytetään vain biologisia torjunta-aineita.

    Chilessä ja Kaliforniassa kaikki yhtiön viljelykset ovat jo luomua.

    Miguel Torres muistuttaa kuitenkin, että viinin tuottaminen luonnonmukaisesti ei välttämättä tarkoita toimintaa ilmastonmuutosta vastaan.

    ”Toivottavasti ilmastoasiat otetaan tulevaisuudessa huomioon myös luomussa. Tällä hetkellä pidän parempana eurooppalaista luokitusta ’ekologisesti kestävä’.”

    Luokituksen kehitys aloitettiin viime syksynä pidetyssä viinikonferenssissa. ”Tavoitteena on kokonaisarvio viinin kaikista ympäristövaikutuksista.”

    Espanjan vaikea taloustilanne koskettaa myös Torresia. Kotimaan markkinat ovat supistuneet neljänneksellä, joten viennin osuus yhtiön myynnistä on tällä hetkellä noin 75 prosenttia.

    Näkymät eivät silti ole Miguel Torresin mielestä synkät. Espanjan myyntiluvut nousivat tänä vuonna turismin ansiosta muutamalla prosentilla viime vuodesta.

    ”Olen luottavainen. Tulevaisuutemme omarahoitteisena perheyhtiönä näyttää hyvältä, samoin koko Espanjan viinialan tulevaisuus.”

    Torres haluaa pysyä viinitilana, joka tuottaa sekä edullisia viinejä laajaan kulutukseen että pieniä laatuviinieriä maailman parhaisiin ravintoloihin.

    Suunnitelmissa on tulevaisuudessa tehdä viiniä kaikilla Espanjan tunnetuimmilla viinialueilla ja lähteä mukaan myös kuohuviinibisnekseen.

    Johtaja näkee valtavan kasvun mahdollisuuden esimerkiksi Kiinassa, missä vasta opetellaan viinikulttuuria.

    TERHI TORIKKA

    Avaa artikkelin PDF