Näistä ministeriö ja Evira aloittavat
Rehukirjanpidon vaatimukset kerrataan. Peruslohkokohtaista kirjanpitoa ei ole vaadittu.
Eläinlääkekirjanpidon päällekkäisyyksiä puretaan.
Eläinten juomapaikkoja koskevat tulkinnat yhdenmukaistetaan. Pitkään juoma-altaasen ei vaadita väliseiniä.
Maitohuoneita koskevia vaatimuksia muutetaan, koska lypsytekniikka on vähentänyt maitohuoneen merkitystä.
Kasviksia, hunajaa ja kananmunia saa myydä suoraan nykyistä suurempia määriä, vaikka ei ole elintarvikehuoneistoa. Asetuksen muutos vaatii EU-komission hyväksynnän.
Pienteurastamon sallittu tuotantomäärä nostetaan tuhannesta 5 000 eläinyksikköön vuodessa.
Siipikarjan tilateurastusta helpotetaan niin, että siipikarjan ja kanin lihaa voi toimittaa vähittäismyyntiin 40 000 kiloa vuodessa ilman laitosvaatimusta ja lihantarkastusta.
Kumpikin vaatii asetuksen muutoksen ja sille EU-komission hyväksynnän.
Juustojen myyntilämmön ohjeistusta selvennetään. Epätietoisuutta on ollut siitä, että tuotekohtaiset erot sallitaan jo nyt.
Elintarvikkeiden käsittelytilojen ja erilläänpidon vaatimuksia joustavoitetaan.
Vesipisteiden ja pesualtaiden määrävaatimuksia selkeytetään.
Suojavaatteita koskeviin säännöksiin tulee joustoa.
Siivousvälineille ei tarvita jatkossa erillistä tilaa, kunhan ne puhdistetaan ja säilytetään niin, etteivät ne heikennä elintarviketurvallisuutta.
Luomuvalvojatunnuksen ei vastedes tarvitse olla esillä kaupan hyllyssä. Ongelmana on ollut, että valvojatunnus voi vaihtua tuote-erittäin.
Tuontielintarvikkeiden pakkausmerkinnät tarkastetaan jo maahantuojan varastoissa ja jakelukeskuksissa.
Ensisaapumisvalvonnan (ESP) raportointia karsitaan niin, ettei samaa tietoa kysytä useaan kertaan.
Maa- ja metsätalousministeriö alkaa julkaista kuukausittain sähköisen kirjeen uusista elintarvikealan lainsäädännön muutoksista. Heikki Vuorela
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
