Alkoholista enää kymmenesosamyydään ravintoloissa
Suomalaiset ovat lisänneet ruokailua ravintoloissa vuodesta 1993 asti. Samaan aikaan alkoholin myynti on tasaisesti vähentynyt.
Suomessa kulutetusta alkoholista enää kymmenesosa kulutetaan ravintoloissa. Tilanne harmittaa Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran toimitusjohtajaa Timo Lappia. Hän puhui Gastro-messujen lehdistötilaisuudessa viime viikolla Helsingissä.
Lapin mielestä poliitikkojen puheista voisi päätellä, että ravintolamyynti aiheuttaa kaikki alkoholiin liittyvät ongelmat Suomessa.
Tilanne on nurinkurinen, koska ravintoloissa alkoholia juodaan valvotuissa oloissa.
Nykyään matkustajat tuovat Virosta tuplasti enemmän alkoholia kuin ravintoloissa myydään.
Tilanne harmittaa kannattavuuden kanssa painivaa ravintola-alaa. Hyvinäkin vuosina voittoa syntyy usein vain 2–4 prosenttia.
Lapin mukaan ravintola-alaa kuormittaa myös suurten ikäluokkien eläköityminen. Väki vähenee työpaikkaruokaloissa ja lounasravintoloissa.
Alaa vaivaa myös harmaa talous. Etenkin pitopalveluyritykset rikkovat alkoholilakia sallimalla asiakkaiden tuoda omat viinat juhliin. Se vääristää kilpailua ja hankaloittaa rehellisesti toimivien yrittäjien toimintaa.
”Ongelma on lisääntynyt nopeasti ympäri Suomen, mutta viranomaiset suhtautuvat leväperäisesti valvontaan”, Lappi harmittelee.
Ruokapuolella ravintoloille kuuluu hyvää. Maran mukaan ravintolat myivät viime vuonna ruokaa 4,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Lapin mielestä myös ravintoloiden kirjo ja laatu ovat viime vuosina kasvaneet huomattavasti.
Tärkeä sysäys ravintoloiden kannattavuudelle oli vuonna 2010 toteutettu ravintolaruuan arvonlisäveron alennus. Lappi toivoo hartaasti, ettei veroa nosteta uudestaan.
Matkailu Suomeen on lisääntynyt ilahduttavasti. Etenkin venäläiset turistit tuovat maahan satoja miljoonia euroja.
Gastro-messuilla puhuttiin myös kouluruuasta.
Opetusneuvos Marjaana Manninen opetushallituksesta on huolissaan kouluruuan laadusta.
Kun vielä vuonna 2009 kouluruokaan käytettiin 7,5 prosenttia koulutuksen kokonaiskustannuksista, seuraavana vuonna osuus putosi kuuteen prosenttiin.
Annosta kohti rahaa oli vuonna 2009 käytettävissä 2 euroa 65 senttiä, kun vuonna 2010 summa kutistui 2 euroon 58 senttiin.
Mannisen mukaan moni lukiolainen jättää kouluruuan huolestuttavan usein väliin. Suomessa kouluruokailun piiriin kuuluu 845 000 lasta.
KATJA KOLJONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
