Pohjanmaan Pro: Ruuan omavaraisuus on nostettava yhdeksi kärkihankkeista – "Ympäristöteko, johon kannattaa satsata"
Aluejohtokunnan mielestä Suomessa täytyy huolehtia ruoan omavaraisuusasteen säilymisestä ja jopa sen nostamisesta.Ammattiliitto Pro Pohjanmaan aluejohtokunta toivoo, että ruuan omavaraisuudesta tehdään yksi hallituksen kärkihanke.
"Venäjälle asetettujen pakotteiden taloudelliset seuraukset olivat tilallisille liian suuri taakka kannettavaksi ja moni on joutunut miettimään toimeentuloaan muilla keinoilla. Tämän lisäksi menneen kesän kuivat säät vaikeuttavat entisestään suomalaisten viljelijöiden toimeentuloa. Sama ahdinko heijastuu myös lihantuotantoon rehuviljan kallistuessa ja tarjonnan vähentyessä", aluejohtokunta perustelee.
Se esittää huolensa suomalaisen ruoantuotannon ja siihen liittyvän elintarviketeollisuuden puolesta.
"Koko ruoantuotantoketjun työllisyysvaikutukset ovat merkittävät. Aluejohtokunnan mielestä Suomessa täytyy huolehtia ruoan omavaraisuusasteen säilymisestä ja jopa sen nostamisesta. Nyt kaavailtu kriisituki maataloudelle täytyy kohdentaa pahimmin kadosta kärsineille tiloille. "
Aluejohtokunnan mielestä nyt on mietittävä tarkkaan, kuinka jatkossa maatalouden tukeminen parhaiten hyödyttää koko ruoantuotantoketjua ja ruoan omavaraisuuden säilymistä edes nykyisellä tasollaan.
"EU:n yhteinen maatalouspolitiikkaa asettaa tiukkoja rajoitteita kansallisten varojen käytölle maatalouden tukemisessa. Aluejohtokunnan mielestä tämä ei ole suomalaisen ruoantuotannon ja sen työllistävyyden kannalta järkevää."
"Pro Pohjanmaan aluejohtokunnan mielestä ruoan omavaraisuudesta huolehtiminen on kansallisesti nostettava yhdeksi kärkihankkeeksi. Se on myös ympäristöteko, johon kannattaa satsata."
Pro on yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista. Sen jäseniä ovat yksityisen sektorin koulutetut esimiehet ja asiantuntijat alaan katsomatta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

