Riisi maistuu ravitsemussuosituksista huolimatta suomalaisille – S-ryhmän kaupoissa myydään riisiä 9 miljoonaa kiloa vuodessa
Nyt myyntiin tuodulla, sertifioidulla riisillä on tarkoitus parantaa pienviljelijöiden elinoloja ja vähentää riisintuotannon ilmastovaikutuksia.
Uusissa ravitsemussuosituksissa riisiä suositellaan korvattavaksi muilla täysjyväviljoilla. Kuva: UnsplashUusissa ravitsemussuosituksissa riisi suositellaan korvattavan täysjyväviljoilla riisin ravintoarvojen sekä ilmastovaikutuksen vuoksi.
”Riisin tilalla on mahdollisuuksien mukaan suositeltavaa käyttää esimer¬kiksi täysjyväohraa, -vehnää tai -kauraa”, ravitsemussuosituksissa todetaan.
Tästä huolimatta riisi maistuu edelleen suomalaisille. Pelkästään S-ryhmän ruokakaupoissa riisiä myydään vuodessa noin yhdeksän miljoonaa kiloa.
Nyt S-ryhmä kertoo tuovansa ensimmäisen Sustainable Rice Platform -sertifioidun Coop-basmatiriisin.
”Yhä useammat asiakkaistamme etsivät kestävämpiä vaihtoehtoja, ja haluamme tehdä näiden valintojen tekemisestä mahdollisimman helppoa”, S-ryhmän marketkaupan ryhmäpäällikkö Sari Ristaniemi sanoo.
Ristaniemi kertoo, että S-ryhmän tavoitteena on lisätä Sustainable Rice Platform-sertifioidun riisin osuutta valikoimassa entisestään. Aluksi valikoimaa tullaan laajentamaan Coopin keittopusseihin pakattuun basmati- ja jasmiiniriisisekoitukseen.
”Basmati ja jasmiini ovat pitkäjyväisten riisien ohella suomalaisten eniten ostamia riisilajikkeita”, Ristaniemi toteaa.
”Tuotteille hankitun sertifioinnin merkitys on Suomen markkinoita laajempi, sillä Coop-tuotteet hankitaan yhdessä muiden pohjoismaisten osuuskauppojen kanssa. Suomen lisäksi sertifioidut Coop-riisit tulevat myyntiin myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa”, Ristaniemi taustoittaa.
S-ryhmältä taustoitetaan, että Sustainable Rice Platform on maailmanlaajuinen verkosto, johon kuuluu yli sata toimijaa eri yrityksistä, järjestöistä ja tutkimuslaitoksista. Verkoston toiminnan tarkoituksena on kehittää globaalia riisisektoria parantamalla pienviljelijöiden elinoloja ja vähentämällä riisintuotannon sosiaalista ja ympäristöllistä jalanjälkeä sekä ilmastovaikutuksia.
Sertifioinnin tarkoituksena on varmistaa, että riisi on tuotettu kestävän kehityksen standardien mukaisesti. Näihin kuuluvat muun muassa vedenkulutuksen vähentäminen, torjunta-aineiden hallittu käyttö sekä työolosuhteiden ja viljelijöiden toimeentulon parantaminen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






