Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Intialainen ruoka tuoksuu ja maistuu vahvasti

    Intialainen ateria: Lassi, naan-leipä, mangochutney, papua korma, raita-kastike, broilericurry, keltainen riisikauralisäke ja selttihelmiä. Jaana Kankaanpää
    Intialainen ateria: Lassi, naan-leipä, mangochutney, papua korma, raita-kastike, broilericurry, keltainen riisikauralisäke ja selttihelmiä. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Intialaisruuat tarjoillaan yleensä suurelta tarjottimelta, jossa on basmatiriisiä, naan-leipää, chutneyta ja raita-kastiketta. Lisäksi voi olla vaikkapa tandoori-ruokaa, kormaa tai currya.

    Tandoori on tynnyrin muotoinen saviuuni, jossa ruoka valmistetaan. Korma on miedon makuinen sakea kastike. Kookosmaito tai kerma antaa kastikkeeseen lisämakua.

    Meille curry tuo mieleen ensimmäiseksi kauniin keltaisen mausteen.

    Curry on myös intialaisen keittiön perusruokalaji. Se valmistetaan lihasta, kalasta tai kasviksista. Intialaiset suosivat hyvin paljon kasvisruokia. Lisäksi aterialla syödään leipää, se toimii ikään kuin haarukkana.

    Naan-leipä on rakenteeltaan ja ulkonäöltään meidän rieskaamme muistuttava leipä.

    Intiassa käytetään runsaasti maustamatonta jugurttia.

    Lassi on jugurttipohjainen juoma, jota nautitaan ruokajuomana. Juoma viilentää mausteisten ruokien vaikutusta. Banaani, ananas tai mango antaa hedelmäistä makua juomaan. Hedelmälassi tarjotaan jälkiruokana tai välipalajuomana. Myös tee ja kahvi ovat suosittuja juomia.

    Jugurttia käytetään myös ruuanvalmistuksessa. Sillä marinoidaan kalaa, kanaa ja lammasta.

    Voimakkaasti maustettuja ruokia viilentää jugurtista ja kasviksista valmistettu lisäke, raita.

    Jälkiruuaksi nautitaan tuoreita hedelmiä, halvaa, hedelmälassia tai kuppi mausteista kahvia.

    Sulata esimerkiksi 350 grammaa voita kattilassa tai kuumuutta kestävässä lasiastiassa. Älä ruskista. Anna kiehahtaa, jotta pinnalle nousee vaahtoa. Anna poreilla hetki, jolloin voin kosteus haihtuu.

    Kuori mahdollinen vaahto pois pinnalta. Nosta astia liedeltä ja anna jäähtyä. Kaada kirkas voiöljy varovasti toiseen astiaan. Pohjalle jäävän sakan voit käyttää esimerkiksi leivonnassa. Säilytä ghee jääkaapissa suljetussa astiassa.

    Käytä öljyn tavoin ruuanvalmistuksessa. Kirkastettu voi antaa ruualle hiukan pähkinäisen aromin.

    4 annosta

    1 prk (400 g) turkkilaista jugurttia

    3 dl maitoa

    1 rkl juoksevaa hunajaa

    ripaus suolaa

    jääpaloja

    Vatkaa jugurtti, maito ja mausteet kuohkeaksi juomaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

    Laita ison lasin pohjalle pari jääpalaa ja kaada juoma päälle. Tarjoa intialaiseen tapaan ruokajuomana.

    Vinkki: Korvaa osa maidosta ananastäysmehulla tai mangososeella.

    4 annosta

    2 dl maustamatonta jugurttia

    1 tl sitruunamehua

    1–2 valkosipulin kynttä

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    1/2 tl jeeraa

    1/2 tl suolaa

    1 tl sokeria

    Sekoita ainekset keskenään. Anna maustua tunnin verran. Tarjoa kastikkeena.

    Vinkki: Raasta pieni kurkku ja valuta siitä neste pois. Lisää kurkkuraaste kastikkeen joukkoon.

    14 kpl

    8 dl vehnäjauhoja

    1/2 rkl suolaa

    2 tl leivinjauhetta

    1 dl vettä

    3 dl turkkilaista jugurttia

    3 rkl gheetä tai voisulaa

    Voiteluun

    1/2 dl gheetä tai voisulaa

    Yhdistä kulhossa jauhot, suola ja leivinjauhe. Lisää jugurtti, vesi ja voisula tai ghee. Vaivaa taikinaa, jotta siihen synty sitkoa.

    Pyöritä taikina tangoksi ja jaa 14 osaan. Pyöritä pulliksi ja anna levähtää 5–10 minuuttia. Kauli tai taputtele jauhotetulla kädellä noin 2 millimetriä ohuiksi pisaran tai lehden muotoisiksi leipäsiksi, 4 kappaletta mahtuu yhdelle pellille.

    Paista 250 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes pinnalla on ruskeita täpliä ja pinnan kuori kupruilee. Voitele kypsät leivät gheellä tai voisulalla. Pinoa leivät päällekkäin ja kääri leivinpaperiin ja puhtaaseen pyyheliinaan.

    5–6 annosta

    2 rkl gheetä

    pala inkivääriä

    1 tl jeeraa

    1 tl korianteria

    1/2 tl kanelia

    1 tl kurkumaa

    1 tl cyrrya tai garam masalaa

    3 pientä sipulia

    3 valkosipulin kynttä

    1 prk (2,5 dl) cocos&lime

    ruoka 5%

    7 dl keitettyjä härkäpapuja

    1 tl suolaa

    Leikkaa pieniksi kuutioiksi (ruokalusikallinen) pala kuorittua inkivääriä. Kuutioi myös kuoritut sipulit ja viipaloi kuoritut valkosipulin kynnet. Kuumenna ghee (tai voi) pannulla ja pyöräytä siinä ensin kuivat mausteet. Lisää inkivääri ja sipulit. Kuullota hetki.

    Lisää cocos&lime ja kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi härkäpavut ja hauduta 4–5 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla.

    Papuvinkki: Liotin kuivattuja härkäpapuja yön yli. Siivilöin liotusveden pois ja keitin vedessä noin puoli tuntia.

    Kerralla kannattaa keittää isompi määrä ja pakastaa ylimääräiset pavut.

    Voit käyttää myös suolavedessä myytäviä, kypsiä papuja. Valuta suolaliemi ensin pois.

    6–8 annosta

    1 tl currya tai garam masalaa

    10 mustapippuria

    1 rkl korianteria

    1 tl jeeraa

    2 rkl gheeta

    1 kanelitanko

    1 punasipuli

    2 valkosipulin kynttä

    500 g maustamattomia

    broilerisuikaleita

    1 prk (400 g) tomaattimurskaa

    1 tl suolaa

    Kuumenna mausteet kirkastetussa voissa. Lisää kuutioina sipuli ja valkosipulit. Kypsennä hetki, mutta varo palamista. Lisää broilerisuikaleet ja kypsennä sekoittaen. Sekoita joukkoon tomaattimurska ja hauduta noin 10 minuuttia. Mausta suolalla.

    4 annosta

    2 rkl gheetä tai voisulaa

    1 tl kurkumaa

    2 1/2 dl kaura+riisiseosta

    7 dl vettä

    1 kasvisliemikuutio

    Kuumenna rasva kattilassa. Pyöräytä kurkuma rasvassa. Lisää kaurariisiseos ja anna hetki kuullottua sekoittaen. Lisää vesi, liemikuutio ja anna kiehahtaa. Keitä noin 20 minuuttia kypsäksi välillä sekoittaen niin, että neste imeytyy suurimoihin. Lisää tarvittaessa nestettä, jos se on haihtunut ennen kuin suurimot ovat kypsiä.

    Vinkki: Kypsennä perinteinen intialainen lisäke basmatiriisistä.

    6–8 annosta

    1 iso omena

    1 tlk (227 / 145 g) ananaspaloja

    3 dl (n. 175 g) viinirypäleitä

    1 tlk (425 / 225 g) mangoa

    1–2 rkl gheetä tai voita

    1/2 tl kanelia

    Jugurttivaahto

    2 dl kuohukermaa

    2 dl turkkilaista jugurttia

    3/4 dl fariinisokeria tai sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    1 tl sitruunamehua

    Koristeeksi mintunlehtiä

    Kuori ja kuutioi omena. Valuta ananaspalat. Pese ja halkaise viinirypäleet. Poista niistä siemenet. Valuta ja kuutioi mango. Mittaa voi wokki- tai paistinpannulle. Anna sen ruskistua. Lisää kuumalle pannulle hedelmät. Pyöräytä niitä nopeasti pannulla.

    Mausta inkiväärillä tai ripauksella kanelia. Nosta pannu levyltä ja anna hedelmien jäähtyä haaleiksi.

    Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita jugurttiin sokerit ja sitruunamehu. Yhdistä jugurtti kermavaahtoon. Jaa hedelmät annoskulhoihin. Lisää jugurttivaahto. Koristele mintunlehdillä.

    4 annosta

    4 dl vahvaa kahvia

    (reilu 4 dl vettä + 8 kahvimittaa kahvijauhetta)

    1/2 rkl kardemummaa

    4 dl kahvimaitoa

    sokeria

    Sekoita kardemumma kahvijauheen joukkoon ja suodata kahvi tavallisessa kahvinkeittimessä. Käytä kaksinkertaista annostelua kahvin määrässä. Kuumenna maito lähelle kiehumispistettä mikroaaltouunissa tai kattilassa liedellä. Kaada kahvi ja maito yhtä aikaa laakeisiin kahvikuppeihin. Makeuta sokerilla. Tarjoa jälkiruuaksi.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF