vierasyliö Elintarvikevalvontaa pitää tehostaamyös luontoympäristössä
Suomessa elintarvikkeiden
laatu ja niiden valvonta ovat koko maailman huomioon
ottaen huippuluokkaa. Suomalaisessa yhteiskunnassa on
opetettu ja totuttu toimimaan jopa liian puhtaasti. Allergioiden esiintymisen arvellaan
liittyvän tähän.
Elintarvikevalvonnassa on perinteisesti korostettu elintarvikkeiden turvallisuutta. Elintarvikehygienialla tähdätään ruokaturvallisuuteen,
jossa painottuvat uhkaavat
terveysvaarat. Hieman vanhakantaisesti valvottavien vaarojen kohteina ovat kuitenkin vain ruoka ja juomavesi.
Valvonta on säädetty Elintarviketurvallisuusvirasto
Eviralle, jonka tulee tarkastella myös luonnonvaraisten eliöiden tilannetta. Eviralla on tätä
tehtävää hoitamassa Ouluun
sijoitettu tuotanto- ja villieläinterveydentutkimuksen yksikkö. Viraston hallinnossa korostetaan tutkimuksen ja valvonnan pitämistä toisistaan erillään.
Valvonnasta vastaa Helsingissä sijaitseva valvontaosasto.
Maa- ja metsätalousministeriö
on vahvistanut Eviralle toiminnan vaikuttavuustavoitteet, joissa luontoympäristön
valvonta on unohtunut. Niissä
olivat mukana eläimistä ihmiseen leviävät tautitapaukset, vieraiden aineiden esiintyminen ja gm-tuotteet. Nämä tehtävät nähtiin osana elintarvikkeiden turvallisuutta.
Näissä säädetyissä tehtävissä
Suomi on kärkimaita. Elintarvikkeiden turvallisuus,
puhtaus ja valvonnan riittävyys ovat kunkin maan kulttuuriin sidottuja suhteellisia vaatimuksia. Sen sijaan luonnoneliöiden
liikkuminen ja vaikutus eri luontoympäristöjen luonnonvaraiseen eläimistöön ja
kasvillisuuteen ovat eksakteja luonnontieteellisiä tosiasioita.
Enää ei voida elintarvikevalvontaa rajoittaa vain välittömiin ruokaan ja juomaan. Ekologisen säännön mukaan aikaa myöten myös luonnonvaraiset eliöt siirtyvät tuotantoon.
Tästä on esimerkkinä vuonna 2006 maailmaa kiertänyt lintuflunssa-virus.
On osoitettu, että tämä virus ei suinkaan kulkeutunut
luonnon lintujen levittämänä, vaan ihmisen rahtaamien lintujen, kuten broilerien mukana. Ympäristöterveyden valvonnan kohde olisi näin pitänyt olla joutsenten ja petolintujen
sijasta kana ja kalkkuna.
Elintarviketurvallisuusvirasto
tulisi muuttaa ympäristöturvallisuusvirastoksi osoittamaan tuotantoketjun kokonaisuutta ja ympäristön vaikuttavuutta siihen.
Elintarvikkeiden koko elinkaaren alusta aina biologisesta
tuotannosta ja sen jalostamisesta alkaen tulisi noudattaa ekologisesti kestävän kehityksen
periaatteita. Toistaiseksi on riittämättömästi tietoja
ympäristöön tarkoituksellisesti
levitettyjen eliöiden merkityksestä ihmisen terveydelle ja luonnolle itselleen.
Vieraslajit ovat jo nyt tärkeä muutostekijä luonnontilaisille ekosysteemeille. Ne heikentävät Suomessakin meidän
oloihimme sopeutuneiden
lajien esiintymistä myös hyötylajien osalta. Samalla saattaa suomalainen laji kärsiä tästä kehityksestä. Yhä useammin tällainen vieraslaji on mikrobikokoinen pieneliö.
Konkreettisen esimerkin
tarjoaa täpläravun mukana
tullut rapurutto-sieni. Jos aikaa voisi kelata taaksepäin, tulisi nyt Eviran kieltää täpläravun maahantuonti.
Toisenlainen tapaus on
maahantuotavien sammakonreisien sisältämä Rana-virus, joka on kuolettava luonnon sammakoille Etelä-Euroopassa.
Suomeen luontoon päästessä virus voi tappaa sammakot ja sen mukana karsia muun
muassa kurkien määrää.
Elintarvikevalvonnan pelisäännöt ovat Euroopan unionin myötä kansainvälisesti yhteiset. Tämä ei kuitenkaan tarkoita
sitä, etteikö Suomessa voitaisi
tutkimuksen antamin tuloksin rajoittaa tai kieltää jonkin eliön
tuonti tai tarkoituksellinen
levittäminen luontoympäristössä.
Näin voidaan paremmin
ottaa huomioon myös EU:n
sisällä vallitsevat maakohtaiset erot luonnontyypeissä. Tämän
sallivat myös Maailman kauppa-
järjestön WTO:n artiklat kaupan
esteiden asettamisesta.
Elintarvikevirastolla on
ympäristöterveyden tutkimuksessa ja valvonnassa tärkeä
asema. Sille tulee varata myös tämän laajenevan alueen hoitamiseen tarvittavat voimavarat.
Nykyinen Oulun yksikkö ei riitä suoriutumaan ympäristövelvoitteista. Tutkimus edellyttää tieteellisesti monipuolisen kriittisen massan aikaansaamista, missä yhteistyö paikallisen yliopiston kanssa on välttämätön. Tutkimuksien tilaaminen sitomattomilla määrärahoilla on varmistettava.
Eviran toiminnan siirtämistä
kohti luonnoneliöiden valvontaa
edistäisi myös se, että asetuksella säädettyyn elintarvikeneuvottelukuntaan nimetään myös ympäristönsuojelun asiantuntija. Samalla neuvottelukunnan tehtävä laajennettaisiin terveysvalvonnasta
ympäristöterveyteen.
Suomessa on elintarviketurvallisuus hyvä, mutta vielä on mahdollisuus kehittää
toimintaa ympäristöterveyden huollossa. Vain Suomessa
tehtävä tutkimus voi tämän tehdä.
OLLI PAASIVIRTA
Kirjoittaja on ympäristönsuojeluneuvos Kauniaisista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
