Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • vierasyliö Elintarvikevalvontaa pitää tehostaamyös luontoympäristössä

    Suomessa elintarvikkeiden

    laatu ja niiden valvonta ovat koko maailman huomioon

    ottaen huippuluokkaa. Suomalaisessa yhteiskunnassa on

    opetettu ja totuttu toimimaan jopa liian puhtaasti. Allergioiden esiintymisen arvellaan

    liittyvän tähän.

    Elintarvikevalvonnassa on perinteisesti korostettu elintarvikkeiden turvallisuutta. Elintarvikehygienialla tähdätään ruokaturvallisuuteen,

    jossa painottuvat uhkaavat

    terveysvaarat. Hieman vanhakantaisesti valvottavien vaarojen kohteina ovat kuitenkin vain ruoka ja juomavesi.

    Valvonta on säädetty Elintarviketurvallisuusvirasto

    Eviralle, jonka tulee tarkastella myös luonnonvaraisten eliöiden tilannetta. Eviralla on tätä

    tehtävää hoitamassa Ouluun

    sijoitettu tuotanto- ja villieläinterveydentutkimuksen yksikkö. Viraston hallinnossa korostetaan tutkimuksen ja valvonnan pitämistä toisistaan erillään.

    Valvonnasta vastaa Helsingissä sijaitseva valvontaosasto.

    Maa- ja metsätalousministeriö

    on vahvistanut Eviralle toiminnan vaikuttavuustavoitteet, joissa luontoympäristön

    valvonta on unohtunut. Niissä

    olivat mukana eläimistä ihmiseen leviävät tautitapaukset, vieraiden aineiden esiintyminen ja gm-tuotteet. Nämä tehtävät nähtiin osana elintarvikkeiden turvallisuutta.

    Näissä säädetyissä tehtävissä

    Suomi on kärkimaita. Elintarvikkeiden turvallisuus,

    puhtaus ja valvonnan riittävyys ovat kunkin maan kulttuuriin sidottuja suhteellisia vaatimuksia. Sen sijaan luonnoneliöiden

    liikkuminen ja vaikutus eri luontoympäristöjen luonnonvaraiseen eläimistöön ja

    kasvillisuuteen ovat eksakteja luonnontieteellisiä tosiasioita.

    Enää ei voida elintarvikevalvontaa rajoittaa vain välittömiin ruokaan ja juomaan. Ekologisen säännön mukaan aikaa myöten myös luonnonvaraiset eliöt siirtyvät tuotantoon.

    Tästä on esimerkkinä vuonna 2006 maailmaa kiertänyt lintuflunssa-virus.

    On osoitettu, että tämä virus ei suinkaan kulkeutunut

    luonnon lintujen levittämänä, vaan ihmisen rahtaamien lintujen, kuten broilerien mukana. Ympäristöterveyden valvonnan kohde olisi näin pitänyt olla joutsenten ja petolintujen

    sijasta kana ja kalkkuna.

    Elintarviketurvallisuusvirasto

    tulisi muuttaa ympäristöturvallisuusvirastoksi osoittamaan tuotantoketjun kokonaisuutta ja ympäristön vaikuttavuutta siihen.

    Elintarvikkeiden koko elinkaaren alusta aina biologisesta

    tuotannosta ja sen jalostamisesta alkaen tulisi noudattaa ekologisesti kestävän kehityksen

    periaatteita. Toistaiseksi on riittämättömästi tietoja

    ympäristöön tarkoituksellisesti

    levitettyjen eliöiden merkityksestä ihmisen terveydelle ja luonnolle itselleen.

    Vieraslajit ovat jo nyt tärkeä muutostekijä luonnontilaisille ekosysteemeille. Ne heikentävät Suomessakin meidän

    oloihimme sopeutuneiden

    lajien esiintymistä myös hyötylajien osalta. Samalla saattaa suomalainen laji kärsiä tästä kehityksestä. Yhä useammin tällainen vieraslaji on mikrobikokoinen pieneliö.

    Konkreettisen esimerkin

    tarjoaa täpläravun mukana

    tullut rapurutto-sieni. Jos aikaa voisi kelata taaksepäin, tulisi nyt Eviran kieltää täpläravun maahantuonti.

    Toisenlainen tapaus on

    maahantuotavien sammakonreisien sisältämä Rana-virus, joka on kuolettava luonnon sammakoille Etelä-Euroopassa.

    Suomeen luontoon päästessä virus voi tappaa sammakot ja sen mukana karsia muun

    muassa kurkien määrää.

    Elintarvikevalvonnan pelisäännöt ovat Euroopan unionin myötä kansainvälisesti yhteiset. Tämä ei kuitenkaan tarkoita

    sitä, etteikö Suomessa voitaisi

    tutkimuksen antamin tuloksin rajoittaa tai kieltää jonkin eliön

    tuonti tai tarkoituksellinen

    levittäminen luontoympäristössä.

    Näin voidaan paremmin

    ottaa huomioon myös EU:n

    sisällä vallitsevat maakohtaiset erot luonnontyypeissä. Tämän

    sallivat myös Maailman kauppa-

    järjestön WTO:n artiklat kaupan

    esteiden asettamisesta.

    Elintarvikevirastolla on

    ympäristöterveyden tutkimuksessa ja valvonnassa tärkeä

    asema. Sille tulee varata myös tämän laajenevan alueen hoitamiseen tarvittavat voimavarat.

    Nykyinen Oulun yksikkö ei riitä suoriutumaan ympäristövelvoitteista. Tutkimus edellyttää tieteellisesti monipuolisen kriittisen massan aikaansaamista, missä yhteistyö paikallisen yliopiston kanssa on välttämätön. Tutkimuksien tilaaminen sitomattomilla määrärahoilla on varmistettava.

    Eviran toiminnan siirtämistä

    kohti luonnoneliöiden valvontaa

    edistäisi myös se, että asetuksella säädettyyn elintarvikeneuvottelukuntaan nimetään myös ympäristönsuojelun asiantuntija. Samalla neuvottelukunnan tehtävä laajennettaisiin terveysvalvonnasta

    ympäristöterveyteen.

    Suomessa on elintarviketurvallisuus hyvä, mutta vielä on mahdollisuus kehittää

    toimintaa ympäristöterveyden huollossa. Vain Suomessa

    tehtävä tutkimus voi tämän tehdä.

    OLLI PAASIVIRTA

    Kirjoittaja on ympäristönsuojeluneuvos Kauniaisista.

    Avaa artikkelin PDF