Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Joulupöydän parhaat palat

    Pitkän ja pimeän syksyn jälkeen on aika hengähtää ja nauttia hyvästä ruuasta.

    Todennäköistä on, että isoäidin perinneruuan ohje on hiukan muuntunut ja saanut lisämausteita vuosien saatossa. Samoin on käynyt jouluaterian kanssa.

    Ovathan esimerkiksi tuoreet salaatit ja yrtit tulleet osaksi joulupöytää.

    Pysyvien perinteiden rinnalla moni haluaa kokeilla vuosittain jotain uutta ohjetta. Tänä jouluna se voisi olla juustoleipäsalaatti tai Viktorian kookosherkku.

    10 annosta

    noin 150 g saaristolaisleipää

    1 tl voita

    1 pussi jääsalaattia

    noin 500 g juustoleipää

    1 pussi (150 g) kuivattuja karpaloita

    Lakkakastike

    2 rkl valkoviinietikkaa

    1 dl rypsiöljyä

    1/2 tl suolaa

    1/2 dl vettä tai vaaleaa mehua

    1 dl lakkahilloa (ilman siemeniä)

    Kuutioi saaristolaisleipä ja paista pannulla kevyesti. Huuhtele salaatti tarvittaessa, kuivaa ja revi. Kuutioi juustoleipä. Levitä kaikki ainekset laakealle tarjoiluvadille.

    Vatkaa kastikkeen ainekset hyvin sekaisin sähkövatkaimella. Laita kastike tarjolle pieneen kannuun.

    8–10 annosta

    2 ruukkua jääsalaattia

    kourallinen vihreitä viinirypäleitä

    puolikas kurkkua

    1/2 dl kurpitsansiemeniä

    Siirappikastike

    1 prk kermaviiliä

    1 rkl siirappia

    2 tl sitruunamehua

    2 rkl persiljaa hienonnettuna

    mustapippuria myllystä

    Revi huuhdotut ja kuivatut salaatit vadille. Pese ja lohko rypäleet. Halkaise kurkku ja poista siemenet pikkulusikalla. Leikkaa viipaleiksi.

    Paahda siemenet kuivalla pannulla, jotta ne saavat hieman väriä. Kokoa ainekset salaatinlehtien päälle. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja tarjoa erikseen.

    Vinkki:

    Kastike sopii myös rosollille sekä kylmille kaloille.

    10 annosta

    Pohja

    8–10 hapankorppuviipaletta

    1 dl vettä

    1/2 dl sitruunamehua

    Sienisalaatti

    400 g (5 dl) suolasieniä

    1 pieni punasipuli

    pieni pätkä purjoa

    1 prk kermaviiliä tai smetanaa

    1/4 tl valkopippuria

    2 tl juoksevaa hunajaa tai

    sokeria

    3 liivatelehteä

    1 1/2 rkl sitruunamehua

    2 dl kuohukermaa

    Koristeeksi

    persiljaa

    Liota sieniä runsaassa kylmässä vedessä yön yli tai kiehauta liika suola pois (maista sieniä, että ovat sopivan suolaisia). Purista vesi pois.

    Hienonna sienet, punasipuli ja purjo. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin kymmenen minuuttia. Purista vesi pois ja liuota kuumaan sitruunamehuun. Vaahdota kerma. Sekoita kaikki ainekset keskenään, kermavaahto viimeisenä. Anna hyytyä hetki.

    Pohjusta hapankorppuviipaleilla suorakulmaisen paistosvuoan pohja.

    Kostuta viipaleet vesi-sitruunamehuseoksella. Levitä päälle hiukan hyytynyt sienisalaatti.

    Anna hyytyä peitettynä kylmässä seuraavaan päivään. Leikkaa pieniksi paloiksi ja koristele persiljalla.

    10 annosta

    10 keitettyä (10 minuuttia) isoa munaa

    Rosolli

    2 (125 g) etikkapunajuurta

    1 (100 g) porkkana

    2 (150 g) perunaa

    1 (75 g) herkkukurkku

    1 pieni omena

    Koristeluun

    kypsää keltuaista

    Keitä porkkanat ja perunat kypsiksi ja jäähdytä ne. Kuori juurekset sekä omena ja leikkaa hyvin pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös etikkapunajuuret ja herkkukurkku. Sekoita ainekset varovasti keskenään.

    Kuori ja halkaise kypsät munat. Irrota keltuaiset ja hienonna haarukalla tai purista siivilän läpi.

    Täytä munanpuolikkaat rosollilla ja ripottele pinnalle keltuaista.

    10 annosta

    2 matjessillifileetä

    1/2 purjosipulia

    1/2 dl kapriksia

    Liemi

    3 dl punaista glögiä

    3/4 dl sitruunamehua

    2 rkl hunajaa tai sokeria

    1 tl kokonaisia roseepippureita

    2 tl kokonaisia maustepippureita

    Kuumenna liemen ainekset ja jäähdytä. Viipaloi silli. Lado silli- ja purjoviipaleita sekä kapriksia kerroksittain lasipurkkiin.

    Kaada päälle jäähtynyt liemi. Anna maustua jääkaapissa pari päivää.

    Glögisilli säilyy jääkaapissa noin viikon.

    10 annosta

    noin 800 g kirjolohifileetä

    1/2 dl juoksevaa hunajaa

    2 rkl sinappia

    2 rkl roseepippuria murskattuna

    2 rkl karkeaa merisuolaa

    Kastike

    1 prk crème fraîchea

    1/2 dl hienonnettuja kapriksia

    1/2 tl rouhittua mustapippuria

    1 tl sokeria

    1/2 rkl sitruunamehua

    Sekoita hunaja ja sinappi keskenään. Levitä kalan pinnalle. Ripottele pinnalle loput mausteet.

    Nosta fileet päällekkäin ja aseta päälle paino. Anna maustua seuraavaan päivään.

    Leikkaa fileet viipaleiksi. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

    Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

    10 annosta

    500 g silakkafileitä

    2 punasipulia

    1 valkosipulin kynsi

    Mausteliemi

    1 1/2 dl väkiviinaetikkaa

    2 dl vettä

    2 rkl katajanmarjoja rouhittuna

    1 rkl suolaa

    1/2 dl sokeria

    2 tl kokonaisia valkopippureita

    Vedä silakkafileistä nahka pois. Rullaa fileet. Kokoa kerroksittain viipaloidun punasipulin ja valkosipulirouheen kanssa lasipurkkiin. Keitä mausteliemi.

    Jäähdytä ja kaada lasipurkkiin kalojen päälle.

    Anna maustua pari vuorokautta kylmiössä.

    10 annosta

    2 pussia (à 250 g) kuivattuja luumuja

    5 dl punaista glögiä

    1/4–1/2 dl sokeria

    1/2 tl kanelia

    1/2 tl inkivääriä

    1 rkl sitruunamehua

    Vaniljavaahto

    3 dl kuohukermaa

    2 prk (200 g) vaniljarahkaa

    2 rkl sokeria

    Laita hedelmät teräskattilaan ja lisää glögi. Anna liota kolme tuntia. Lisää mausteet ja keitä viisi minuuttia. Annostele luumut liemineen jäähtyneenä juomalaseihin tai jälkiruokamaljoihin.

    Vaahdota kerma ja yhdistä rahka sekä sokeri keskenään. Annostele vaahtoa luumujen päälle.

    6 annosta

    8 dl vettä

    1 dl kahvia

    1 rkl kardemummaa

    sokeria

    Päälle

    1 dl kuohukermaa

    1 tl vaniljasokeria

    hienonnettua kardemummaa

    Mittaa suodatinpussiin kahvi ja kardemumma. Suodata kahvi tavalliseen tapaan. Kaada kuppeihin ja mausta halutessasi sokerilla. Lusikoi kahvin päälle vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa. Ripauta päälle kardemummaa. Tarjoa jälkiruokana piparin kera.

    8–10 annosta

    1 dl puuroriisiä

    2 dl ananastäysmehua

    2 dl kevytmaitoa

    2 dl kookosmaitoa

    ripaus suolaa

    2 rkl sokeria

    2 tl vaniljasokeria

    2 pientä tlk ananasrenkaita

    2 dl kuohukermaa

    1/2 dl kookoshiutaleita

    Tarjoiluun

    mansikkakeittoa tai mansikkasurvosta

    Keitä riisit puolikypsiksi mehussa kunnes neste on imeytynyt eli noin viisi minuuttia. Lisää maidot. Keitä kypsäksi miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, noin 20 minuuttia. Lisää puoli desiä maitoa, jos puuro tuntuu liian paksulta.

    Mausta ja jäähdytä puuro kylmäksi. Valuta ananasrenkaat. Lisää kuutioidut ananakset ja vaahdotettu kerma puuroon.

    Kaada tarjoilukulhoon tai jaa annosmaljoihin. Ripota päälle kookoshiutaleita.

    Tarjoa mansikkakeiton tai sokerilla maustetun mansikkasurvoksen kera.

    ANNELI PESSALA

    Pitkän ja

    pimeän syksyn jälkeen on aika

    hengähtää

    ja nauttia

    hyvästä ruuasta.

    Avaa artikkelin PDF