Joulupöydän parhaat palat
Pitkän ja pimeän syksyn jälkeen on aika hengähtää ja nauttia hyvästä ruuasta.
Todennäköistä on, että isoäidin perinneruuan ohje on hiukan muuntunut ja saanut lisämausteita vuosien saatossa. Samoin on käynyt jouluaterian kanssa.
Ovathan esimerkiksi tuoreet salaatit ja yrtit tulleet osaksi joulupöytää.
Pysyvien perinteiden rinnalla moni haluaa kokeilla vuosittain jotain uutta ohjetta. Tänä jouluna se voisi olla juustoleipäsalaatti tai Viktorian kookosherkku.
10 annosta
noin 150 g saaristolaisleipää
1 tl voita
1 pussi jääsalaattia
noin 500 g juustoleipää
1 pussi (150 g) kuivattuja karpaloita
Lakkakastike
2 rkl valkoviinietikkaa
1 dl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 dl vettä tai vaaleaa mehua
1 dl lakkahilloa (ilman siemeniä)
Kuutioi saaristolaisleipä ja paista pannulla kevyesti. Huuhtele salaatti tarvittaessa, kuivaa ja revi. Kuutioi juustoleipä. Levitä kaikki ainekset laakealle tarjoiluvadille.
Vatkaa kastikkeen ainekset hyvin sekaisin sähkövatkaimella. Laita kastike tarjolle pieneen kannuun.
8–10 annosta
2 ruukkua jääsalaattia
kourallinen vihreitä viinirypäleitä
puolikas kurkkua
1/2 dl kurpitsansiemeniä
Siirappikastike
1 prk kermaviiliä
1 rkl siirappia
2 tl sitruunamehua
2 rkl persiljaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä
Revi huuhdotut ja kuivatut salaatit vadille. Pese ja lohko rypäleet. Halkaise kurkku ja poista siemenet pikkulusikalla. Leikkaa viipaleiksi.
Paahda siemenet kuivalla pannulla, jotta ne saavat hieman väriä. Kokoa ainekset salaatinlehtien päälle. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja tarjoa erikseen.
Vinkki:
Kastike sopii myös rosollille sekä kylmille kaloille.
10 annosta
Pohja
8–10 hapankorppuviipaletta
1 dl vettä
1/2 dl sitruunamehua
Sienisalaatti
400 g (5 dl) suolasieniä
1 pieni punasipuli
pieni pätkä purjoa
1 prk kermaviiliä tai smetanaa
1/4 tl valkopippuria
2 tl juoksevaa hunajaa tai
sokeria
3 liivatelehteä
1 1/2 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
Koristeeksi
persiljaa
Liota sieniä runsaassa kylmässä vedessä yön yli tai kiehauta liika suola pois (maista sieniä, että ovat sopivan suolaisia). Purista vesi pois.
Hienonna sienet, punasipuli ja purjo. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin kymmenen minuuttia. Purista vesi pois ja liuota kuumaan sitruunamehuun. Vaahdota kerma. Sekoita kaikki ainekset keskenään, kermavaahto viimeisenä. Anna hyytyä hetki.
Pohjusta hapankorppuviipaleilla suorakulmaisen paistosvuoan pohja.
Kostuta viipaleet vesi-sitruunamehuseoksella. Levitä päälle hiukan hyytynyt sienisalaatti.
Anna hyytyä peitettynä kylmässä seuraavaan päivään. Leikkaa pieniksi paloiksi ja koristele persiljalla.
10 annosta
10 keitettyä (10 minuuttia) isoa munaa
Rosolli
2 (125 g) etikkapunajuurta
1 (100 g) porkkana
2 (150 g) perunaa
1 (75 g) herkkukurkku
1 pieni omena
Koristeluun
kypsää keltuaista
Keitä porkkanat ja perunat kypsiksi ja jäähdytä ne. Kuori juurekset sekä omena ja leikkaa hyvin pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös etikkapunajuuret ja herkkukurkku. Sekoita ainekset varovasti keskenään.
Kuori ja halkaise kypsät munat. Irrota keltuaiset ja hienonna haarukalla tai purista siivilän läpi.
Täytä munanpuolikkaat rosollilla ja ripottele pinnalle keltuaista.
10 annosta
2 matjessillifileetä
1/2 purjosipulia
1/2 dl kapriksia
Liemi
3 dl punaista glögiä
3/4 dl sitruunamehua
2 rkl hunajaa tai sokeria
1 tl kokonaisia roseepippureita
2 tl kokonaisia maustepippureita
Kuumenna liemen ainekset ja jäähdytä. Viipaloi silli. Lado silli- ja purjoviipaleita sekä kapriksia kerroksittain lasipurkkiin.
Kaada päälle jäähtynyt liemi. Anna maustua jääkaapissa pari päivää.
Glögisilli säilyy jääkaapissa noin viikon.
10 annosta
noin 800 g kirjolohifileetä
1/2 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl sinappia
2 rkl roseepippuria murskattuna
2 rkl karkeaa merisuolaa
Kastike
1 prk crème fraîchea
1/2 dl hienonnettuja kapriksia
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria
1/2 rkl sitruunamehua
Sekoita hunaja ja sinappi keskenään. Levitä kalan pinnalle. Ripottele pinnalle loput mausteet.
Nosta fileet päällekkäin ja aseta päälle paino. Anna maustua seuraavaan päivään.
Leikkaa fileet viipaleiksi. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
10 annosta
500 g silakkafileitä
2 punasipulia
1 valkosipulin kynsi
Mausteliemi
1 1/2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl vettä
2 rkl katajanmarjoja rouhittuna
1 rkl suolaa
1/2 dl sokeria
2 tl kokonaisia valkopippureita
Vedä silakkafileistä nahka pois. Rullaa fileet. Kokoa kerroksittain viipaloidun punasipulin ja valkosipulirouheen kanssa lasipurkkiin. Keitä mausteliemi.
Jäähdytä ja kaada lasipurkkiin kalojen päälle.
Anna maustua pari vuorokautta kylmiössä.
10 annosta
2 pussia (à 250 g) kuivattuja luumuja
5 dl punaista glögiä
1/4–1/2 dl sokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1 rkl sitruunamehua
Vaniljavaahto
3 dl kuohukermaa
2 prk (200 g) vaniljarahkaa
2 rkl sokeria
Laita hedelmät teräskattilaan ja lisää glögi. Anna liota kolme tuntia. Lisää mausteet ja keitä viisi minuuttia. Annostele luumut liemineen jäähtyneenä juomalaseihin tai jälkiruokamaljoihin.
Vaahdota kerma ja yhdistä rahka sekä sokeri keskenään. Annostele vaahtoa luumujen päälle.
6 annosta
8 dl vettä
1 dl kahvia
1 rkl kardemummaa
sokeria
Päälle
1 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
hienonnettua kardemummaa
Mittaa suodatinpussiin kahvi ja kardemumma. Suodata kahvi tavalliseen tapaan. Kaada kuppeihin ja mausta halutessasi sokerilla. Lusikoi kahvin päälle vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa. Ripauta päälle kardemummaa. Tarjoa jälkiruokana piparin kera.
8–10 annosta
1 dl puuroriisiä
2 dl ananastäysmehua
2 dl kevytmaitoa
2 dl kookosmaitoa
ripaus suolaa
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 pientä tlk ananasrenkaita
2 dl kuohukermaa
1/2 dl kookoshiutaleita
Tarjoiluun
mansikkakeittoa tai mansikkasurvosta
Keitä riisit puolikypsiksi mehussa kunnes neste on imeytynyt eli noin viisi minuuttia. Lisää maidot. Keitä kypsäksi miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, noin 20 minuuttia. Lisää puoli desiä maitoa, jos puuro tuntuu liian paksulta.
Mausta ja jäähdytä puuro kylmäksi. Valuta ananasrenkaat. Lisää kuutioidut ananakset ja vaahdotettu kerma puuroon.
Kaada tarjoilukulhoon tai jaa annosmaljoihin. Ripota päälle kookoshiutaleita.
Tarjoa mansikkakeiton tai sokerilla maustetun mansikkasurvoksen kera.
ANNELI PESSALA
Pitkän ja
pimeän syksyn jälkeen on aika
hengähtää
ja nauttia
hyvästä ruuasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
