Kotileipomon hiivaleipä on parasta
Kotona leivottujen lämpimäisten tuoksu kutkuttaa makuhermoja. Talvella kotilämpimäiset maistuvat tavallista paremmilta.
Leipomisessa pätee vanha sanonta: harjoitus tekee mestarin. Leipomiseen tulee ajan myötä näppituntuma.
Vaivaamalla vähitellen jauhoja taikinaan oppii pikkuhiljaa tunnistamaan, milloin niitä on tarpeeksi.
Uutta ohjetta kokeillessa on hyvä mitata neste, jauhot, sokeri ja kohotusaine. Tämä pätee erityisesti pikkuleipä- ja kakkutaikinoihin.
Leivontaohjeissa on käytössä sekä tilavuus- että painomittoja. Tilavuusmitalla mittaaminen on käytännössä riittävän tarkkaa.
Kotileipurin kannattaakin hankkia mittasarja, missä on desilitra, tee- ja ruokalusikka.
Kotona olevat ruokalusikat ovat hyvin erikokoisia.
Ohjeissa lusikallinen tarkoittaa mittasarjan lusikkaa tasaisena, ei kukkuraisena.
2 leipää
5 dl vettä
35 g (vajaa paketti) hiivaa
1/2 rkl suolaa
1 rkl siirappia
noin 13 dl hiivaleipävehnäjauhoja
25 g voita
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi ja hiivaleipävehnäjauhoja vähitellen.
Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta kaksi isoa pyöreää hiivaleipää. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai tee terävällä veitsellä pintaan pari viiltoa.
Paista 200 asteessa uunin alatasolla puolisen tuntia kauniin ruskeiksi.
Kopauta leivän pohjaa. Jos siitä kuulua kumea ääni, niin leipä on kypsää.
Mikäli haluat pehmeän pinnan leiville, pidä ne leivinliinan alla uunista oton jälkeen.
Vinkki:
Jos haluat pakastaa toisen leivän, tee se leivän jäähdyttyä.
3 leipää
5 dl piimää
2 1/2 dl porkkanasosetta
50 g hiivaa
1 1/2 rkl suolaa
1/2 dl vaaleaa siirappia
3 dl kauraleseitä
3 1/2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
7 1/2 dl vehnäjauhoja
50 g voita
Liuota hiiva kädenlämpöiseen porkkanasose-piimäseokseen. Lisää mausteet.
Vatkaa osa jauhoista joukkoon. Lisää loput jauhot ja pehmeä voi. Alusta taikinaksi.
Kohota ja leivo kolme pitkää leipää. Kohota ja pistele.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
3 kpl
5 dl maitoa tai piimää
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl tattarihiutaleita
3 dl ruisjauhoja
7 dl hiivaleipäjauhoja
25 g voita
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja siirappi. Alusta hiutaleet, jauhot ja voi taikinaan. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta kolme leipää ja kohota.
Pistele tai leikkaa viillot leipien pintaan.
Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.
4–5 pitkää leipää
50 g hiivaa
1 l maitoa
1/2 dl vaaleaa siirappia
2 tl suolaa
3 dl ruis- tai vehnäleseitä
10 dl vehnäjauhoja
10 dl hiivaleipävehnäjauhoja
50 g voita
Voiteluun
munaa
Pinnalle
emmentaljuustoraastetta
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva voi-maitoseokseen. Lisää suola, siirappi ja leseet. Alusta jauhot ja voi taikinaan. Kohota taikina liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta neljä pitkää tankoa.
Kohota ja leikkaa leipiin noin sormenleveydeltä viillot lähes pohjaan asti.
Voitele munalla ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista leipiä 200 asteessa noin 20 minuuttia.
3 kpl
5 dl piimää
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl fariinisokeria tai siirappia
1 dl juustoraastetta
1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
noin 11 dl vehnäjauhoja
25 g voita
Sekoita hiiva, suola ja fariinisokeri kädenlämpöiseen piimään.
Lisää juustoraaste, auringonkukan siemenet ja jauhot. Alusta hyvin ja lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikina kimmoisaksi. Leivo taikinasta kolme tankoa, noin 40 senttimetriä pitkiä. Kiepauta solmuiksi.
Kohota ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.
2 kpl
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 1/2 dl vettä
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl sokeria
2 dl rusinoita
2 dl auringonkukan siemeniä
n. 8 dl vehnäjauhoja
50 g voita
Lämmitä maitorahka-vesiseos kädenlämpöiseksi.
Liuota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Lisää joukkoon rusinat ja siemenet.
Alusta joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi pehmeä voi. Anna kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää ja kohota ne hyvin pellillä leivinliinan alla.
Pistele tai leikkaa leipien päälle ristiviillot ja ripottele pinnalle vähän jauhoja.
Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia.
ANNELI PESSALA
Aromiaineita syntyy sitä enemmän, mitä
hitaammin
taikina kohoaa.
Leipomisessa pätee
vanha sanonta: harjoitus tekee
mestarin. Leipomiseen tulee
ajan myötä näppituntuma.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
