Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kotileipomon hiivaleipä on parasta

    Kotona leivottujen lämpimäisten tuoksu kutkuttaa makuhermoja. Talvella kotilämpimäiset maistuvat tavallista paremmilta.

    Leipomisessa pätee vanha sanonta: harjoitus tekee mestarin. Leipomiseen tulee ajan myötä näppituntuma.

    Vaivaamalla vähitellen jauhoja taikinaan oppii pikkuhiljaa tunnistamaan, milloin niitä on tarpeeksi.

    Uutta ohjetta kokeillessa on hyvä mitata neste, jauhot, sokeri ja kohotusaine. Tämä pätee erityisesti pikkuleipä- ja kakkutaikinoihin.

    Leivontaohjeissa on käytössä sekä tilavuus- että painomittoja. Tilavuusmitalla mittaaminen on käytännössä riittävän tarkkaa.

    Kotileipurin kannattaakin hankkia mittasarja, missä on desilitra, tee- ja ruokalusikka.

    Kotona olevat ruokalusikat ovat hyvin erikokoisia.

    Ohjeissa lusikallinen tarkoittaa mittasarjan lusikkaa tasaisena, ei kukkuraisena.

    2 leipää

    5 dl vettä

    35 g (vajaa paketti) hiivaa

    1/2 rkl suolaa

    1 rkl siirappia

    noin 13 dl hiivaleipävehnäjauhoja

    25 g voita

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi ja hiivaleipävehnäjauhoja vähitellen.

    Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

    Leivo taikinasta kaksi isoa pyöreää hiivaleipää. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai tee terävällä veitsellä pintaan pari viiltoa.

    Paista 200 asteessa uunin alatasolla puolisen tuntia kauniin ruskeiksi.

    Kopauta leivän pohjaa. Jos siitä kuulua kumea ääni, niin leipä on kypsää.

    Mikäli haluat pehmeän pinnan leiville, pidä ne leivinliinan alla uunista oton jälkeen.

    Vinkki:

    Jos haluat pakastaa toisen leivän, tee se leivän jäähdyttyä.

    3 leipää

    5 dl piimää

    2 1/2 dl porkkanasosetta

    50 g hiivaa

    1 1/2 rkl suolaa

    1/2 dl vaaleaa siirappia

    3 dl kauraleseitä

    3 1/2 dl hiivaleipävehnäjauhoja

    7 1/2 dl vehnäjauhoja

    50 g voita

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen porkkanasose-piimäseokseen. Lisää mausteet.

    Vatkaa osa jauhoista joukkoon. Lisää loput jauhot ja pehmeä voi. Alusta taikinaksi.

    Kohota ja leivo kolme pitkää leipää. Kohota ja pistele.

    Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

    3 kpl

    5 dl maitoa tai piimää

    25 g hiivaa

    1 tl suolaa

    2 rkl siirappia

    2 dl tattarihiutaleita

    3 dl ruisjauhoja

    7 dl hiivaleipäjauhoja

    25 g voita

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja siirappi. Alusta hiutaleet, jauhot ja voi taikinaan. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.

    Leivo taikinasta kolme leipää ja kohota.

    Pistele tai leikkaa viillot leipien pintaan.

    Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

    4–5 pitkää leipää

    50 g hiivaa

    1 l maitoa

    1/2 dl vaaleaa siirappia

    2 tl suolaa

    3 dl ruis- tai vehnäleseitä

    10 dl vehnäjauhoja

    10 dl hiivaleipävehnäjauhoja

    50 g voita

    Voiteluun

    munaa

    Pinnalle

    emmentaljuustoraastetta

    Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva voi-maitoseokseen. Lisää suola, siirappi ja leseet. Alusta jauhot ja voi taikinaan. Kohota taikina liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

    Leivo taikinasta neljä pitkää tankoa.

    Kohota ja leikkaa leipiin noin sormenleveydeltä viillot lähes pohjaan asti.

    Voitele munalla ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista leipiä 200 asteessa noin 20 minuuttia.

    3 kpl

    5 dl piimää

    25 g hiivaa

    1 tl suolaa

    1 rkl fariinisokeria tai siirappia

    1 dl juustoraastetta

    1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä

    noin 11 dl vehnäjauhoja

    25 g voita

    Sekoita hiiva, suola ja fariinisokeri kädenlämpöiseen piimään.

    Lisää juustoraaste, auringonkukan siemenet ja jauhot. Alusta hyvin ja lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.

    Vaivaa taikina kimmoisaksi. Leivo taikinasta kolme tankoa, noin 40 senttimetriä pitkiä. Kiepauta solmuiksi.

    Kohota ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

    2 kpl

    1 prk (250 g) maitorahkaa

    2 1/2 dl vettä

    50 g hiivaa

    1 1/2 tl suolaa

    1/2 dl sokeria

    2 dl rusinoita

    2 dl auringonkukan siemeniä

    n. 8 dl vehnäjauhoja

    50 g voita

    Lämmitä maitorahka-vesiseos kädenlämpöiseksi.

    Liuota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Lisää joukkoon rusinat ja siemenet.

    Alusta joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi pehmeä voi. Anna kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

    Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää ja kohota ne hyvin pellillä leivinliinan alla.

    Pistele tai leikkaa leipien päälle ristiviillot ja ripottele pinnalle vähän jauhoja.

    Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia.

    ANNELI PESSALA

    Aromiaineita syntyy sitä enemmän, mitä

    hitaammin

    taikina kohoaa.

    Leipomisessa pätee

    vanha sanonta: harjoitus tekee

    mestarin. Leipomiseen tulee

    ajan myötä näppituntuma.

    Avaa artikkelin PDF