kohotusaineet
n Sooda ja leivinjauhe ovat
kemiallisia kohotusaineita
kylmistä raaka-aineista
leivottaviin leivonnaisiin.
Nesteen ja uuninlämmön
vaikutuksesta muodostuu
leivonnaisen kohottavaa
hiilidioksidia.
n Käytä ruokasoodaa puoli
teelusikallista kahta jauho-
desilitraa kohti taikinoihin,
joissa on hapanta nestettä
kuten piimää, jugurttia,
siirappia, hedelmämehuja
tai kermaviiliä.
Jos sooda maistuu, sitä on
liikaa tai sitä ei ole lisätty
happamaan nesteeseen.
Mikäli taikinassa ei ole
happoa, soodan käyttö
saattaa värjätä leivonnaisen
vihertäväksi. Myös maku voi
olla epämiellyttävä, sillä
happamuus poistaa soodan
jättämän lipeäisen maun.
Pipareissa ja maustekakuissa
sooda vaikuttaa kauniin värin syntymiseen.
n Valitse leivinjauhe silloin,
kun taikinassa ei ole happamia raaka-aineita.
Annostus on teelusikallinen kahta jauhodesilitraa kohti.
Ohjeessa olevan soodan
voi korvata leivinjauheella,
2 teelusikallista leivinjauhetta vastaa teelusikallista soodaa.
Lisää leivinjauhe taikinaan
aina jauhoihin sekoitettuna.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
