Laatokan maitotila aikoo kasvaa vauhdilla
Novoladozhskin lypsykarjatila aikoo kolminkertaistaa nykyisen noin tuhannen naudan päälukunsa parissa vuodessa. Kuva: Viestilehtien arkistoIssad, Venäjä
Laatokan tuntumassa sijaitseva Novoladozhskin lypsykarjatila aikoo kolminkertaistaa nykyisen noin tuhannen naudan päälukunsa parissa vuodessa.
Suomesta ostetaan lähiaikoina 500 ayrshire-hiehoa. Uusia, yli 500 lehmän navettoja on rakenteilla neljä. Maidon myyminen Valiolle on entistä kannattavampaa.
Tila on Valion kolmesta Leningradin alueen yhteistyötilasta pitkäaikaisin ja kuuluu Venäjän parhaimmistoon.
Suomalaista sukujuurta olevat naudat tuottavat Valiolle viikossa 90 tonnia E-luokan maitoa. Nautakohtainen maidontuotanto oli yli neljätuhatta kiloa kuluvan vuoden ensipuoliskolla.
Maidon rasvapitoisuus on neljän prosentin luokkaa ja proteiinipitoisuus 3,5 prosenttia. Valion vaatimukset yli 3,6 prosentin rasva- ja 3,2 prosentin proteiinipitoisuudesta täyttyvät. Pihalla seisovat maitotankit ovat jopa 35-tonnisia.
Toimintaa on viilattu suomalaisvaatimuksia vastaavalle tasolle vuodesta 2008. Olosuhteiden muuttaminen Valion maun mukaisiksi on tullut kalliiksi.
"Siksi päätimme heti alussa, että hyvä maito ei ole halpaa", tilan johtaja Jevgeni Troshkin tiivistää.
Valio maksaa ensiluokkaisesta maidosta kilpailijoitaan enemmän. Tuottajahinta on käytännössä Suomen tasoa ja valuuttakurssien heilahteluista johtuen välillä jopa korkeampi.
Novoladozhskin tila myy puolet tuotannostaan Valiolle. Loput ostaa pietarilainen Petmol-maitotehdas.
Valion eläinlääkäri Jevgeni Provorov kertoo paikallisten maitotilojen keskimääräisen pääluvun olevan noin 800. Eläinten suuri määrä laskee maidon laatua, jos olosuhteista tingitään.
Troshkin muistaa suomalaisten aluksi epäilleen, että Venäjällä ei pystytä tuottamaan laadukasta maitoa.
"Päätimme kokeilla ja totesimme, että kyllä onnistuu", Troshkin kehaisee.
Provorovin mukaan venäläiset ovat suomalaisia jäljessä lähinnä maidon rasva- ja valkuaiskoostumuksen osalta. Ero johtuu valmisrehun laadusta.
Eläinlääkäri vierailee tilalla viikoittain. Hän pyrkii parantamaan nautojen elinolosuhteita ja sitä kautta niiden terveyttä ja maidon laatua.
"Pelkkä maidon laatuvaatimusten täyttäminen ei riitä. Muidenkin osa-alueiden on vastattava vaatimuksiamme", Provorov sanoo.
Valio on laatinut jokaisen yhteistyötilan kanssa selkeän kehityssuunnitelman.
Uuden maitotilan sisäänajo kestää yleensä vuodesta kahteen.
Valion kaukaisin maidontuottaja sijaitsee Jaroslavin alueella 800 kilometrin päässä Hatsinan meijeristä.
"Heidän tuotantomääränsä ovat suuret ja maito laadukasta", Provorov selittää yhteistyön syitä.
Valio toivoo löytävänsä jatkossa lisää normit täyttäviä lypsykarjatiloja.
Maarit Uber
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
