HS: Hallitus harkitsee ravintolajuomien hinnanalennusta
Jos arvonlisäveroa alennetaan, viiden euron oluttuopin hinta putoaa 40 sentillä.
Ravintolassa myydyn alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on laskenut jo vuosia päätyen alle kymmeneen prosenttiin. Alkoholilain uudistuksella pyritään ohjaamaan kulutusta takaisin ravintoloihin. Kuva: Antti RaatikainenRavintolassa nautittujen alkoholijuomien hinnat saattavat sittenkin laskea, sillä hallituspuolueissa kannatetaan alkoholianniskelun arvonlisäveron alentamista., kirjoittaa Helsingin Sanomat.
Alkoholiannosten arvonlisävero on nyt 24 prosenttia, mutta muun muassa Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ry on ehdottanut sen alentamista elintarvikkeiden ja muun ravintolatarjoilun tasolle, eli 14 prosenttiin. Juomien halpeneminen ohjaisi kulutusta kodeista ravintoloihin.
Jos alkoholin alv laskisi 14 prosenttiin, viiden euron tuopin hinta putoaisi Maran arvioin mukaan 4,6 euroon. Kymmenen euron drinkin hinta laskisi 9,2 euroon.
Ravintolassa myydyn alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on laskenut jo vuosia päätyen alle kymmeneen prosenttiin.
Valtion verotulot vähenisivät 150 miljoonalla eurolla
Kun perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) esitteli torstaina pohjapaperinsa alkoholilainsäädännön uudistamiseksi, siitä puuttuivat verohelpotukset.
Alv:n laskemista kuitenkin kannatetaan avoimesti hallituspuolueissa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että ryhmä suhtautuu alv:n alentamiseen ”uteliaan myönteisesti”.
”Lopullista kantaa emme ole ottaneet”, hän lisää ja korostaa, että veron alentaminen voisi olla yksi osa sitä isoa linjaa, joka tähtää alkoholin kotikäytöstä enemmän ravintoloihin.
Kokoomuksen alkoholipolitiikkaa vetävän kansanedustaja Jaana Pelkosen mukaan arvonlisäveron alentaminen on tärkein uudistus, mitä alkoholipolitiikassa pitää tehdä. Hän keräsi perjantaina nimiä asiaa koskevaan lakialoitteeseen. Allekirjoittajia on monesta puolueesta.
Myös perussuomalaiset ovat avoimia alv:n laskemiselle.
”Ryhmässämme on ollut haluja muuttaa alkoholipolitiikkaa eurooppalaiseen suuntaan”, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.
Sosiaali- ja terveysministeri, puolueen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä (ps) sanoo, että Rehulan esitys on ”hyvä avaus”, koska se siirtää alkoholin kulutusta kohti valvottuja olosuhteita. Arvonlisäveron alentamista hän pitää ”harkittavana asiana”.
Arvonlisäveron alentamisella on myös hintansa. Valtiovarainministeriö arvioi HS:lle, että jos ravintola-anniskelun alkoholin alv laskisi 24 prosentista 14 prosenttiin, vähenisivät vuotuiset arvonlisäverotulot nykykulutuksella noin 150 miljoonaa euroa.
Jos muutos siirtäisi alkoholin kulutusta vähittäismyynnistä (24 prosentin alv) ravintoloihin (14 prosenttia), valtion veronmenetys olisi vielä suurempi.
Toisaalta kulutuksen siirtymisellä ravintoloihin on työllistävä vaikutus.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
