Suomen osuuskunnat yhtiöittämisen pioneereja
Suomessa osuuskunnat ryhtyivät siirtämään yritystoimintojaan osakeyhtiöihin 1980-luvun lopulla, mutta muualla Euroopassa yhtiöittäminen on alkanut kiinnostaa osuuskuntia vasta viime aikoina.Suomi on yksi Euroopan osuustoiminnallisimpia maita. Tuottajaomisteisten yritysten markkinaosuudet ovat suuria etenkin maito- ja lihasektoreilla, Pellervon taloustutkimuksesta kerrotaan.
Suomalaiset tuottajaosuuskunnat yhtiöittivät yritystoimintojaan jo 1980-luvun lopulla. Yhtenä syynä oli kerätä rahaa jäsenkunnan ulkopuolelta ja jopa turvata näin toiminnan jatkuvuus.
Nyt myös Euroopassa osuuskunnat ovat siirtämässä toimintojaan ainakin osittain osakeyhtiöiden hoidettaviksi, käy ilmi PTT-katsauksesta 1/2013.
Katsauksen mukaan kotimainen kuluttaja- ja tuottajaosuustoiminta toimivat lähtökohtaisesti samojen markkinalainalaisuuksien mukaan kuin mitkä tahansa muut yritykset.
Yritysten kasvu, talouden rakenteen muutokset ja voimakas kansainvälistyminen ovat johtaneet siihen, että liiketoimintaa on pitänyt kehittää markkinoiden ehdoilla.
Markkinoiden muutoksen seurauksena osuuskuntien pääoman tarve kasvaa koko ajan. Maatalouden rakennemuutoksen seurauksena pelkästään jäsenrahoituksella kasvaminen ei kuitenkaan ole enää mahdollista, katsauksessa arvioidaan.
”Samaan aikaan näyttää kuitenkin siltä, että kotimaiset pörssilistatut lihatalot ovat katoamassa sijoitusrahastojen tutkasta.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

