Jos syömiselle antaa aikaa ja ajatusta, diabetesriskikin pienenee – nyt puhutaan syömisen taidosta
Rytmi ja rentous ovat tärkeitä syömisen taitoja ja terveystekijöitä, muistutetaan tällä viikolla vietettävällä ravitsemusviikolla.
Syömisen taito on uusi käsite, jonka avulla voidaan vaikuttaa myös terveysriskeihin. Kuva: Jaana KankaanpääSäännöllisellä ateriarytmillä ja syömiseen keskittymisellä on tärkeä merkitys terveydelle. Metabolisten riskitekijöiden, kuten keskivartalolihavuuden pienentämiseksi olisikin tärkeää, että ruokailuun ja myös ruuan valitsemiseen varattaisiin riittävästi aikaa.
Nuorempi tutkija Kirsikka Aittola tarkasteli StopDia-hankkeeseen liittyvässä väitöstutkimuksessaan tyypin 2 diabetesriskissä olevien aikuisten elintapoja ja riskitekijöitä Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen alueilla. Ruokavalion yhteys tyypin 2 diabeteksen riskiin tunnetaan jo hyvin, mutta ruokavalion taustalla vaikuttavan syömiskäyttäytymisen yhteyttä ei ole tutkittu yhtä laajasti.
Aittola havaitsi, että syömisen taito tarjoaa uudenlaisen lähestymistavan terveysneuvontaan, sillä se on vahvasti yhteydessä pienempään keskivartalolihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen puhkeamisen todennäköisyyteen.
Syömisen taito oli yhteydessä pienempään keskivartalolihavuuden, metabolisen oireyhtymän ja plasman korkean triglyseridipitoisuuden riskiin. Syömisen taito välittyi näihin erityisesti painon kautta.
Tutkimuksessa käytettiin ravitsemusterapeutti Ellyn Satterin kehittämää Syömisen taito -mittaria.
Syömisen taitoja ovat myönteinen suhtautuminen syömiseen, erilaisten ruokien hyväksyntä, syömisen sisäinen säätely, syömiseen keskittyminen ja säännöllinen ateriarytmi. Niitä on hyvä harjoitella tällä viikolla, kun vietetään ravitsemusviikkoa.
Suomalaisista yli 30-vuotiaista naisista 22 prosenttia ja miehistä 28 prosenttia kuuluu tyypin 2 diabeteksen riskiryhmään.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
