Syökö lapsesi liikaa nakkeja? Evira varoittaa nitriitistä
"Makkaran ystävällä nitriitin saanti ylittää helposti hyväksyttävän päivittäissaannin.”Osa suomalaislapsista saa vaarallisen suuren määrän nitriittejä ravinnossaan, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira varoittaa.
Evirassa on valmistunut kansainvälisesti vertaisarvioitu tutkimus suomalaisten lasten ja aikuisten nitriitin saannista.
”Lautasella oleva ruoan nitriitti on valtaosin kotoisin lisäaineesta. Makkaran ystävällä nitriitin saanti ylittää helposti hyväksyttävän päivittäissaannin”, sanoo erikoistutkija, FT, dosentti Johanna Suomi riskinarvioinnin tutkimusyksiköstä.
Ongelma on suurin pienillä lapsilla. Alle kouluikäisellä lapsella makkaran, nakkien ja leikkeleiden yhteismäärä saa olla korkeintaan 150 grammaa viikossa.
Nitriitin saanti on suurimmillaan keski-iässä. Eläkeikään mennessä se pienenee 25-vuotiaiden altistusta matalammaksi.
Suomalaisten 25 - 74 -vuotiaiden miesten keskimääräinen nitriitin saanti on noin 40 prosenttia suurempi kuin samanikäisten naisten.
Lihavalmisteisiin lisätään nitriittiä estämään ruokamyrkytyksiä aiheuttavien bakteerien kasvua ja säilyttämään lihan punainen väri.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

