Kauppojenjouluruuatroskiinvai jakoon?
Joulun alla kaupan hyllyt notkuivat yhä herkullisimmista jouluruuista, mutta mitä niille ruuille ja elintarvikkeille, jotka eivät päätyneet ostoskärryihin, mahtoikaan tapahtua aaton jälkeen.
Suomessa syömäkelpoista ruokaa haaskataan koko elintarvikeketjussa teollisuudesta kotitalouksiin noin 400 miljoonaa kiloa vuosittain, 10-15 prosenttia kaikesta ruuasta. Rahassa tämä tekee huikeat 500 miljoonaa euroa.
Kaupan osuus ruokahävikistä on noin 70 miljoonaa kiloa ja sesonkiruuat lienevät aika suuri osa tästä. On selvää, että kuluttajien ostokäyttäytymistä on erittäin vaikea ennakoida ja hävikkiä syntyy väkisinkin – onhan kaupan tehtävä pitää huoli siitä, ettei ruoka lopu hyllyiltä kesken.
Suomalaisen tuottajan työtä arvostetaan ja lähiruoka on onneksi saanut sijaa kauppojemme paraatihyllyillä yhä enemmän. Mutta miltä mahtaakaan tuntua tuottajasta, jonka elämäntyö meneekin eräpäivänä roskiin? Entä niistä ihmisistä, joidenka pöytä on ruoka-aikaan tyhjä?
Olisinkin kiinnostunut tietämään, kuinka moni kauppa heittää syömäkelpoista ruokaa surutta roskiin ja kuinka moni sen sijaan lahjoittaa tuon ruuan hyväntekeväisyyteen.
Anne Bland
Vihreiden varapuheenjohtaja
Huittinen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
