Ruoka Suomessa viidenneksi kalleinta Euroopassa
Lihan hinta Suomessa on noussut, koska halpojen lihaerien tuonti ulkomailta on vähentynyt. Lihatiskin takana keskiviikkona kauppias Juha Timonen K-market Karpalossa Pertunmaan kirkonkylässä. Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoNorjassa ruuan hinta on 64 prosenttia EU-27-maiden keskiarvoa korkeampi, kertoo Eurostatin tilasto. Siellä ruoka on kalleinta Euroopassa. Toiseksi kalleinta on Tanskassa ja kolmanneksi kalleinta Ruotsissa.
Suomi tulee listalla viidentenä. Täällä ruoka maksaa 18 prosenttia EU-27-maiden keskiarvoa enemmän. Useisiin Keski-Euroopan maihin verrattuna Suomen hinnat ovat noin 10 prosenttia korkeammat.
Pohjoismaista vain Islannissa ruoka on Suomea halvempaa.
Kalan, maitotuotteiden ja kanamunien hinnat Suomessa ovat lähellä keskiarvoa.
Sen sijaan lihan, vihannesten ja hedelmien sekä viljatuotteiden hinnat ovat noin 20 prosenttia keskiarvoa korkeammat.
Maitotuotteet ovat kaikkein kalleimpia Norjassa. Niiden hinnat ovat 88 prosenttia keskiarvoa korkeammat. Suomessa ne ovat vain neljä prosenttia keskiarvon yläpuolella.
Norja on kallein maa kaikissa ruokaryhmissä, paitsi kalassa. Siinäkin se on toisiksi kallein.
Suomessa ruuan hinta on noussut inflaatiota nopeammin. 2000-luvulla ruuan hinta on noussut 36 prosenttia ja kuluttajahinnat (inflaatio) noin 25 prosenttia.
Arvonlisäveron (alv) viiden prosenttiyksikön lasku vuonna 2009 käänsi myös hinnat hetkeksi laskuun.
Vuonna 2010 ruuan alv nousi 13 prosenttiin ja ruuan hinta alkoi nousta. Vuoden 2010 aikana ruoka kallistui niin paljon, että alv-alen tuoma lasku oli kuitattu.
Alv nousee ensi vuoden alussa 14 prosenttiin.
Arvonlisäveroprosentti ei ole kaikissa maissa sama, joten se vaikuttaa myös hintoihin. Esimerkiksi Saksassa ruuan alv on seitsemän prosenttia.
Hinnat Suomessa ovat nousseet selvästi EU:n keskiarvoa nopeammin. Tänä vuonna nousu on ollut keskimäärin 4,5 prosenttia. Inflaatio on ollut tänä vuonna noin kolme prosenttia. Loppuvuotta kohden se on kuitenkin laskenut ja oli marraskuussa 2,2 prosenttia.
Yksi syy hintojen nousuun on tuottajahintojen ja tuotantopanosten kallistuminen.
”Kauppa pelaa vakiokatteella ja on siirtänyt kustannusten nousun kuluttajahintoihin”, maatalousekonomisti Tapani Yrjölä Pellervon taloustutkimuksesta sanoo.
Ruotsissa ruuan hintaan vaikuttavat kruunun arvon muutokset. Kun kruunu oli arvokkaimmillaan vuonna 2009, oli ruoka 2000-luvun halvinta. Sen jälkeen kruunu on heikentynyt ja ruuan hinta kivunnut nousuun.
Vuonna 2009 ruoka oli Ruotsissa noin 15 prosenttia Suomea halvempaa.
Tänä vuonna eniten, 7,8 prosenttia, Suomessa on noussut lihan hinta. Maitotuotteiden hinnat ovat nousseet 4,4 prosenttia ja viljatuotteiden 2,9 prosenttia.
Lihan hintaa nostaa se, että halpalihan tuonti Keski-Euroopasta on rauhoittunut.
”Tanskassa, Hollannissa ja Saksassa lihan tuotannon kasvu on saatu aisoihin ja tuotanto on jopa vähentynyt. Niinpä halpaa ylituotantolihaa ei ole tuotu yhtä paljon Suomeen, kuin pari vuotta sitten”, Yrjölä sanoo.
Yrjölän mukaan myös suomalaisen lihan vientiarvo on noussut.
Halvinta ruoka on Bulgariassa, Romaniassa ja Puolassa. Niissä ruuan hinta on noin 30 prosenttia keskiarvoa halvempaa.
Alkoholihuomien hinnoissa Suomi sijoittuu kolmanneksi kalleimmaksi. Hinnat ovat 69 prosenttia EU-27 keskiarvoa korkeammat.
Kallein on jälleen Norja. Siellä alkoholin hinta on lähes kolme kertaa keskiarvoa kalliimpi.
AIMO VAINIO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
