Joka viides saa liian vähän jodia
Entistä suurempi osa suomalaisista saa ravinnosta liian vähän elintärkeää jodia.
”Syytä emme vielä tiedä, mutta luultavasti ihmiset ovat ryhtyneet käyttämään aiempaa enemmän jodioimattomia suoloja”, dosentti Georg Alfthan arvioi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen väestötutkimuksessa kootaan parhaillaan tietoja syömätottumuksista. Virtsan jodipitoisuudet on tutkittu ja ne kertovat saannin vähenemisestä.
Yli viidennes suomalaisista saa nyt jodia alle ravitsemussuositusten, kun vuosikymmen sitten osuus jäi kymmenesosaan ja keskimäärin tilanne näytti vielä kohtuullisen hyvältä.
Suolan valinta kodeissa painaa paljon, koska elintarviketeollisuus käyttää etupäässä jodioimatonta suolaa.
”Yritämme suostutella elintarviketeollisuutta käyttämään jodioitua suolaa ainakin joukkoruokailussa ja osin valmisruuissa. Tällä tavalla jodin saatavuutta voitaisiin asteittain parantaa.”
Suomi oli vuonna 1949 maailman ensimmäisiä maita, joissa jodia alettiin lisätä ruokasuolaan. Lisäys vähensi nopeasti struuman esiintymistä.
Struumaa tavataan Alfthanin mukaan yhä Euroopassa, varsinkin vuoristoisilla seuduilla.
Jodin puute heikentää kilpirauhasen toimintaa. Ääritapauksissa voi syntyä kehitysvammaisia lapsia.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
