
Lempeitä emoja jalostuslampolasta - Lammastalous kasvaa vauhdilla
Lammasalan tavoite oli nostaa kulutuksen kotimaisuusaste 50 prosenttiin. Karitsanlihassa se on saavutettu. Alkuvuoden tuotanto on kasvanut ennakkolukujen mukaan yli 27 prosenttia viime vuoden tammi–helmikuusta.
Tilan eläintenhoitaja Anniina Huovinen käyttää työssään apuna paimenkoiria. 4-kuukauden ikäinen Heppu vasta opettelee työhön. Kuva: Antti Varonen
Frugårdin kartano Joroisissa on yksi Suomen uusista jalotuslampoloista. Luomutila kasvattaa suomenlampaita kaikissa väreissä. Kuva: Antti VaronenJoroislaisen Frugårdin kartanon lampolassa pitää kiirettä, sillä karitsoimisaika on käsillä.
Keväällä poikii noin 40 uuhta ja loput hieman yli puolet 90 uuhen katraasta syksyllä. Näin karitsanlihaa riittää mukavasti markkinoille pääsiäissesongin aikaan.
”Olemme hakeneet suoramyynnistä lisää tuloja”, kertoo eläintenhoitaja Anniina Huovinen.
Frugårdin luomukatraassa ovat edustettuna kaikki suomenlampaan värit: valkoinen, musta ja ruskea. Ruskeita on vähiten.
Huovinen on varsin tyytyväinen valkoisten suomenlampaiden lihakkuuteen, mutta värillisten puolella Suomessa on kehitettävää. Hän kaipaa niille isompia paisteja ja täyteläisempää selkää.
Lammastalouden noste näkyy myös kasvavana kiinnostuksena jalostustyöhön. Suomeen valittiin tänä vuonna peräti viisi uutta jalostuslampolaa, joista Frugård on yksi. Jalostuslampolana tila toimii vain mustille ja valkoisille suomenlampaille.
Lammastalous jatkaa kasvuaan
Lammastalouden kasvu näyttää jatkuvan tänä vuonna vähintään samanlaisena, jollei vahvempana kuin viime vuonna, arvioi TNS Gallupin toimitusjohtaja Anne Kallinen.
Viime vuonna tuotanto kasvoi lähes viidenneksen vuoteen 2014 verrattuna.
Lammasalan edellinen tavoite oli nostaa kulutuksen kotimaisuusaste 50 prosenttiin. Karitsanlihassa se on saavutettu. Uusi tähtäin on lisätä vuosittaista kulutusta 700 grammasta kiloon henkilöä kohden.
Määrät ovat pieniä, mutta suunta on Kallisen mukaan selvästi eteenpäin. Alalle tulee uusia yrityksiä, mikä on maataloudessa poikkeuksellista.
Tilaa tuotannon kasvulle on, sillä tilastot osoittavat, että kotimaisen tuotannon lisäys kasvattaa kulutusta.
Kallinen uskoo, että alan tavoite on saavutettavissa. ”Massat lähtevät liikkeelle vasta, kun liha löytyy marketeista."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
