Suomalaisbroileri kasvaa ilman antibiootteja
Suomalainen elintarvikeketju on tehnyt lähes mahdottomasta totta. Broilerien kasvatuksessa ei ole käytetty yli kolmeen vuoteen kertaakaan antibiootteja, ei edes lääkärin määräämiä, toteaa broilereita Salossa kasvattava Ilkka Uusitalo.
LSO osuuskunnan hallituksessa istuvan Uudentalon mukaan Suomen ja Pohjolan tilanne on poikkeuksellinen.
Jo Itämeren etelälaidalla yli 90 prosenttia broilereista saa ainakin yhden annoksen antibiootteja, useimmat 6–7 annosta lyhyen elämänsä aikana.
Uudentalon mukaan Suomessa on tehty vuosikymmeniä herpaantumatta työtä salmonellan kitkemiseksi koko ketjusta. Siinä on onnistuttu, kun koko ketju on sitoutunut vaalimaan korkeaa hygieniaa poikastuotannosta ja maatiloista rehuteollisuuteen ja kuljetuksiin.
Keski-Euroopassa tätä ei edes uskota. Puheita antibiootittomasta tuotannosta pidetään jopa vääristelynä ja tilastoja harhaanjohtavina, puutteellisina, Uusitalo kertoo kokemuksistaan.
Jo Saksassa siipikarjan tautitilanne on niin vaikea, ettei ilman antibiootteja pärjätä. Tilanteen korjaaminen on kutakuinkin mahdotonta.
Uudentalon mukaan salmonellan pitäminen poissa karjoista vaatii tarkkuutta.
Kasvatushallit pitää pestä ja desinfioida visusti joka erän välissä. Erityistä lisäponnistelua se ei kuitenkaan edellytä, sillä siihen on totuttu.
Puhtaudesta on myös etuja. Antibioottikierteeseen joutuminen olisi kallista.
Paljon suurempi huoli liittyy kuitenkin ihmisten terveyteen.
Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa havahduttiin taannoin, kun ihmisten virtsatieinfektio ei enää talttunut antibiooteilla. Syyksi paljastui antibioottien laajamittainen käyttö siipikarjan kasvatuksessa.
Samaa antibioottia käytettiin ihmisten lisäksi karjalle.
Uusitalo herättelee julkisista hankinnoista vastaavia ja toivoo heidän miettivän asiaa.
Suuri osa päiväkodeissa ja koulussa syötävästä siipikarjanlihasta tulee ulkomailta, ja lähes varmasti broilereiden kasvatuksessa on käytetty antibiootteja. Sama koskee työmaaruokailua ja myös ravintoloita.
Elintarvikeketjussa kannattaa myös katsoa peiliin ja miettiä, miksi näin on päässyt käymään.
Puhtautta ei ole osattu Uudentalon mielestä tuoda riittävästi esiin ja käyttää hyväksi markkinoinnissa. Ilman antibiootteja kasvatettu broileri voisi olla erikoistuote ja vientivaltti.
VEIKKO NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
